Komentátor varuje před Zemanem: Počkejte, co nastane, až začnou ministři dělat chyby

14.01.2014 7:24

Prezident Miloš Zeman rozhodně případným jmenováním Sobotkových ministrů nesloží zbraně a dá se očekávat, že ministry i samotného premiéra s gustem klepne přes prsty při první chybě. Společně se svými přáteli v ČSSD prý bude nepochybně dále všemi prostředky bojovat proti premiérovi a dočkáme se ještě ledasčeho. Tak soudí komentátor Petr Nováček, který se rozepsal v MF Dnes.

Komentátor varuje před Zemanem: Počkejte, co nastane, až začnou ministři dělat chyby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Kterého ministra by Zeman určitě měl odmítnout?

4%
6%
63%
hlasovalo: 8949 lidí

Aktivitu prezidenta lze prý očekávat zejména v oblasti, kde se vládní exekutivní pravomoc střetává s prezidentovým privilegiem zastupovat zemi navenek, tedy zejména  u ministerstev zahraničí a obrany. Není prý náhodou, že právě na tyto nominanty směřuje z Hradu největší část výtek. Otázkou podle Nováčka je, zda se prezident upokojí dosazením nějakých svých „tykadel“ například do náměstkovských funkcí, nebo zda bude na ministry útočit i nadále.

Obecně prý lze očekávat, že prezident bude čekat na první chyby nových ministrů, které nevyhnutelně přijdou. Na Sobotkovi pak bude, jak se k jeho výtkám postaví, respektive jak za svými ministry bude stát.

Nováček v této souvislosti poznamenává, že problémy mohou novým ministrům působit nejen neúmyslné chyby, ale také zcela záměrně nastražené miny, zanechané jejich předchůdci. Ty lze očekávat nejen z éry pravicových ministrů, ale rovněž od členů „nikým nevolené, ale o to čilejší“ Rusnokovy vlády.

Adresování výtek na páteční prezidentské tiskovce, které se z devadesáti procent týkaly navržených ministrů z ČSSD, prý ukazuje, kam směřují prezidentovy plány. Evidentně se prý se svými spojenci bude dále snažit ovládnout ČSSD a s tímto záměrem bude s rozkoší škodit premiéru Sobotkovi. Horizontem tohoto souboje, který nepochybně bude kromě Hradu veden i z konsolidujícího se zemanovského křídla ČSSD, bude prý nejspíš volební sjezd ČSSD na jaře 2015. Tam lze očekávat definitivní rozhodnutí ohledně dalšího vývoje ve straně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…