Komentátor varuje šéfa lidovců Bělobrádka: Máte divoké sny, jenže...

25.05.2015 11:53

Staronový předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek na víkendovém sjezdu ve Zlíně vyhlásil ambiciózní plán. Rád by stranu dovedl k patnácti procentům hlasů v celostátních volbách a možná i k tomu, aby se stali stranou nejsilnější. Komentátor Miroslav Korecký k tomu v MF Dnes poznamenává, že je to odvážný plán, který ovšem má jeden až dva velké háčky.

Komentátor varuje šéfa lidovců Bělobrádka: Máte divoké sny, jenže...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek obhájil post předsedy.

Lidovci v posledních pěti letech téměř ukázali, že „zázraky existují“. Po svém pádu v roce 2010 dokázali pod novým vedením Pavla Bělobrádka a Mariana Jurečky uspět ve volbách do Senátu, v eurovolbách, předčasných parlamentních volbách a obecní volby v podstatě vyhrály, s ohledem na počet zastupitelů.

Na vlně těchto úspěchů možná delegáti chtěli slyšet o tom, které další je ještě čekají. Bělobrádek jim nabídl, že chce z KDU–ČSL udělat velkou stranu. To ovšem předpokládá, že osloví i liberálnější voliče, kteří mají problém s křesťanskou nálepkou.

„Pokud však mladý předseda dobře studoval historii své strany, jistě ví, že podobných pokusů v ní byla celá řada. Již zmíněný místopředseda Línek dokonce před lety pro tuto proměnu image KDU–ČSL na jednom interním partajním zasedání zavedl příznačný terminus technicus: odčernoprdelnění. Stydlivě zakrývat slovo „křesťanský“ v názvu strany typu KDU–ČSL je však dvojsečná zbraň,“ varuje autor. Bělobrádek by tak totiž mohl přijít o nejvěrnější věřící voliče na Moravě.

A pak je tu ještě jedna věc. Není jisté, zda by tento riskantní krok oslovil voliče například v severních Čechách. V Libereckém či Ústeckém kraji jsou křesťanští demokraté prakticky bezvýznamnou politickou silou. Změní to tandem Bělobrádek–Jurečka?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…