Komentátor vidí za Zemanovým výrokem o tělesně postižených dětech něco jiného

17.01.2015 10:21

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský vidí v prezidentově prohlášení z Brandýsa to, že v žádném případě neměl na mysli děti tělesně handicapované. Naopak, jasně se prý vyslovil proti začleňování etnické skupiny mezi většinu. Vyvozuje z toho, že Zeman hájí rasovou segregaci.

Komentátor vidí za Zemanovým výrokem o tělesně postižených dětech něco jiného
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman v Chocni při setkání s občany

„Ať se potácí u korunovačních klenotů českých králů, ať doporučuje kouření či ať propaguje segregaci ve školách, vždy zadrnčí na napjatou strunu,“ píše komentátor, ale má pro to mnohem trefnější vysvětlení.

„Je Miloš Zeman tak geniální, že takřka každým výrokem vyhmátne velké téma? Chlívek nabízí skeptičtější odpověď: jsme jako rozladěná harfa. Máme tolik bolavých míst, že kamkoli hrábnete, tam se rozezní kakofonie.“

„Poslední atak Miloše Zemana na handicapované je matoucí. Vůči vozíčkářům se sice vymezil už při jmenování vlády: „je to důstojnější akt, který nemohu dělat z vozíku“, nicméně pečlivé čtení jeho výroku z Brandýsa ukazuje, že v žádném případě neměl na mysli děti tělesně handicapované. Naopak, jasně se vyslovil proti začleňování etnické skupiny mezi většinu. „To není žádný rasismus, to není preference nějaké etnické skupiny – že ty děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě,“ cituje Kamberský.

A pro přehlednost opakuje klíčové sentence onoho krátkého prohlášení:

Děti určitým způsobem handicapovány.

A to není žádný rasismus.

To není preference nějaké etnické skupiny.

Ty děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě.

Čili jsem proti inkluzi. Vím, že mě multikulturalisté napadnou, že jsem rasista.

Z hlediska duševní pohody těch dětí bude lepší, když budou existovat praktické třídy.

Prezident Miloš Zeman totiž kritizoval v ústavu v Brandýse nad Orlicí inkluzi školství (tj. zařazování všech dětí včetně handicapovaných do běžných škol). „Děti jsou daleko šťastnější, když jsou zasazeny do rovnocenné komunity,“ řekl mimo jiné prezident s tím, že je proti slučování handicapovaných dětí s nehandicapovanými v běžných školách. Obě skupiny dětí jsou podle prezidenta nešťastné, když mají pobývat jedna vedle druhé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…