Komentátor vysvětluje, jak Babiš dokázal snížit státní dluh a současně zvýšit výdaje

25.12.2014 13:05

Jak to ve skutečnosti je s tvrzením ministra financí Andreje Babiše (ANO) o tom, že se mu poprvé od roku 1995 podařilo snížit státní dluh, objasňuje ve svém komentáři na serveru Echo24.cz jeho komentátor Daniel Kaiser. Ten dříve působil v Lidových novinách. Krátce poté, co je zakoupil a převzal právě Babiš, z nich ale odešel.

Komentátor vysvětluje, jak Babiš dokázal snížit státní dluh a současně zvýšit výdaje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Nejprve se Kaiser podivuje tomu, že se stalo něco nečekaného. Máme vládu, která o desítky miliard korun zvyšuje provozní výdaje a k tomu ještě tvrdí, že zvyšuje i investice. A zároveň ministr financí prohlásil, že letos poprvé od roku 1995 klesl státní dluh a že příští rok ho udrží stejný jako teď.

Stát čerpá z položky určené k umořování státního dluhu sto miliard

K vysvětlení Kaiserovi pomohla analýza šéfa Svobodných Petra Macha. Tato analýza prý zjevný rozpor mezi velkým deficitem a poklesem státního rozpočtu vysvětluje za pomoci tabulek samotného Ministerstva financí. Z nich má jasně vyplývat, jak to vlastně je. „Letos a příští rok čerpá stát z položky Změna rezerv a jiné zdroje vždycky 100 miliard korun,“ píše Kaiser a vysvětluje, že rezerva jsou peníze, jež si česká vláda ukládá na zvláštním tzv. umořovacím účtu pro financování státního dluhu. „Lidově řečeno jsou to peníze pro případ, že by třeba nastal řecký scénář a úroky ze státních dluhopisů rychle vyletěly nahoru,“ vysvětlil.

Na tomto umořovacím účtu bylo prý delší dobu zhruba 100 miliard korun. Asi před dvěma roky Nečasova a Kalouskova vláda zvedla hladinu někam přes 200 miliard. Prý to dělala proto, že finanční trhy tehdy Českou republiku s její spořivou až asketickou vládou odměňovaly nízkými úroky a vyplatilo se udávat dluhopisy, dokud je to tak levné.

Babiš si půjčuje peníze obcí a krajů

„S projídáním této zásoby se začalo už za Nečase a pokračovalo za Rusnoka někam k původní hladině, pak ale Babiš tuto rezervu zmenšil o další polovinu, někam k 50 miliardám,“ pokračuje Kaiser v osvětlování způsobu, jakým ministr financí údajně dospěl ke snížení státního dluhu.

„Zbytek jeho triku `Státní dluh poprvé od roku 1995 klesl` jsou ony jiné zdroje, tedy především peníze obcí a krajů uložené podle zákona u ČNB,“ uvedl komentátor s tím, že zmíněné peníze si Babiš půjčuje. A i kdyby s nimi v mezičase nedělal vylomeniny, bude je muset vracet. „Splatné částky budou řádově větší, i než by se mu nakrásně podařilo tímto `moderním řízením peněžních toků` vydělat,“ tvrdí Kaiser.

Babiš situaci ve svém rezortu zhoršuje

To prý vše zapadá do věty z podkladových materiálů Ministerstva financí o tom, že trend veřejných rozpočtů prodělal letos zvrat k horšímu a v roce 2015 bude nový trend pokračovat. Komentátor se domnívá, že velká část Babišovy magie stojí na předpokladu, že tento fachman, který už v soukromém podnikání dokázal, že umí, minimálně nezhoršuje situaci. „Ale on ji v rezortu jemu svěřeném prokazatelně zhoršuje,“ dodává Kaiser.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…