Komentátor z Babišových novin vysvětlil, proč nechtějí na radnicích vládnout s ANO

24.10.2014 11:21

Skládání radničních koalic vrcholí a je čím dál více zřejmé, že se hnutí ANO v mnoha městech, kde vyhrálo volby, podílet na vládě nebude. Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého je to důsledek chování hnutí ANO vůči ostatním stranám.

Komentátor z Babišových novin vysvětlil, proč nechtějí na radnicích vládnout s ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Politická strana má podle Koreckého v předvolební kampani na výběr ze dvou možných strategií. Buď se vymezuje vůči všem ostatním, čímž osloví hodně voličů, ale naštve své konkurenty, nebo se snaží pečovat o svůj koaliční potenciál. Což sice není přitažlivá strategie, ale je to mnohem bezpečnější cesta, jak se dostat k účasti v koalicích na všech úrovních.

Hnutí ANO si údajně zvolilo první možnost a od počátku své existence se prezentovalo tvrdými hesly, osobními výpady či negováním všeho minulého. Voliči na to slyšeli, ale politici dávali od Andreje Babiše ruce pryč. Do vlády se podle komentátora MF Dnes dostalo hnutí ANO jenom proto, že nebylo moc jiných variant k vládnutí. Lidovci a sociální demokraté byli nuceni vzít Andreje Babiše na milost, byť tak učinili velmi ostražitě.

Strategie „vymezování se proti všem ostatním" se hnutí ANO vyplatila i v komunálních volbách, kde na ni nalákalo spoustu voličů a vyhrálo v mnoha velkých městech. Naštvalo ale své konkurenty, kteří mu to po volbách spočítali. „Všechna ta hesla o kmotrech a korupčním matrixu teď však babišovce dostihla v komunálu. Přijde-li na první jednání po volbách politický elév, který v kampani nesdělil žádný program, zato posílá všechny konkurenty do tepláků a arogantně žádá post primátora i většinu v radě, je celkem jednoduché odhadovat, jak hovory o obsazení radnice skončí. Budiž to pro ANO cenným poučením i do vyšších pater politiky,“ konstatuje komentátor MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…