Komentátor z Bakalových novin: Pokusme se vyrovnat šance lidí s menšinovou sexuální orientací

21.08.2015 14:14

Česko je sice na první pohled vůči homosexuálům ukázkově tolerantní, ale celou idylu nabourává fakt, že 80 % gayů a leseb v zaměstnání svou orientaci skrývá. Být v Česku gayem tak stále představuje určité stigma a je minimálně překážkou v kariéře, píše na názorové straně dnešních Hospodářských novin jejich komentátor Petr Honzejk.

Komentátor z Bakalových novin: Pokusme se vyrovnat šance lidí s menšinovou sexuální orientací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvodem vyvrcholil festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride

Poukazuje na to, že v nejvyšších místech byznysu a politiky žádní přiznaní homosexuálové nejsou. To je prý pro všechny homosexuály signál, že pokud nebudou předstírat, že jsou něčím jiným, než jsou, nemají šanci dojít až na vrchol.

„Musí věnovat energii na permanentní konstruování dvojího života. To nejenže požírá lidskou důstojnost, ale dost pravděpodobně i snižuje pracovní výkon. Zmar pro jednotlivce, promarněná šance pro společnost, ušlý zisk pro firmy,“ domnívá se Honzejk.

Lze nad tím buď mávnout rukou s tím, že život prostě není fér. Nebo přiznat, že nejde jen o privátní, ale i o sociálně-ekonomický problém, a pokusit se šance lidí s menšinovou sexuální orientací vyrovnat.

Vyjmenovává pak několik osobností, které se ke své menšinové sexuální orientaci přiznali. Například bývalý německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, šéf Applu Tim Cook, bývalý ředitel British Petroleum John Browne, v Polsku poslanec Robert Biedroń, v Belgii expremiér Elio Di Rupo.

Jen v ČR stále nic. Politici se bojí reakce lidí

„Jen v Česku (a na Slovensku) stále nic. Politici se bojí reakce voličů a na českého Johna Browna či Tima Cooka čeká i náš byzynys,“ domnívá se Honzejk.

Podle něj je česká společnost k homosexuálům sice tolerantní, ale tolerovat někoho prý není totéž, jako ho přijmout.

„Na cestě ke skutečné lidskosti (a pragmaticky vzato i efektivitě fungování společnosti) je nutné tuto hranici překročit. Bez odvahy lídrů zůstaneme vězet na půl cesty. V teritoriu vymezeném pokrytectvím a licoměrností,“ uzavřel Petr Honzejk své zamyšlení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…