Komentátor z Hospodářských novin nám vysvětlil, proč svět miluje Havla. Máme za to prý být rádi

07.11.2014 10:07

Analytik Hospodářských novin Petr Fischer hloubal nad tím, proč existuje takový obrovský rozpor mezi domácím a zahraničním vnímáním odkazu Václava Havla. Důvod, který našel, má prý mnoho společného s prvním československým prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem.

Komentátor z Hospodářských novin nám vysvětlil, proč svět miluje Havla. Máme za to prý být rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Srdce ze zapálených svíček za Václava Havla

Fischer upozorňuje na skutečnost, že Havel je v zahraničí obvykle chválen za to, za co je doma kritizován. A tak zatímco v cizině prvního porevolučního prezidenta velebí za důraz na lidská práva, v českém prostředí se prý tento rys zabarvuje do politického kýče a stává se nebezpečnou ideologií, doslova klausovským humanrightismem.

Podobně je na tom prý i Havlovo vystoupení ve prospěch „válčení v zájmu humanity“ (Jugoslávie, Kosovo, Irák), což je údajně v amerických očích chápáno jako principiální postoj ve prospěch lidstva, ale ty české kritické to považují za chybu a podporu nelegitimního vojenského nátlaku („zejména těm bratrsky laděným Srbům to Havel neměl dělat“). V cizině je podle Fischera navíc Havel považován za pravicového konzervativce, v Česku za levičáka, ba dokonce reformního komunistu.

Obrovský rozpor mezi domácím a zahraničním vnímáním Václava Havla považuje analytik za pozoruhodný zejména proto, že řada cizích politiků a intelektuálů vnímá Českou republiku stále ještě skrze obraz prvního porevolučního prezidenta. V tom má prý Havel mnoho společného s prvním československým prezidentem Masarykem, který měl k typickému češství také daleko. A snad proto dokázal otevírat Čechům a jejich státnosti dveře do zahraničí.

„Svět to ještě neví, posmrtná Havlova maska ještě na fasádě národa drží, ale jednou spadne. Až pak se i venku ukáže, nakolik jsme společenstvím Havlovým a Masarykovým a nakolik tíhneme k odlišné praktičtější a populárnější tradici klausovsko-zemanovské,“ konstatuje Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…