Komentátoři: Zeman otevřel víko od latríny. Ale zastínil českou politiku, nepohne s ním nikdo a nic. Může se svléknout do naha a my mu v tom nezabráníme

04.11.2014 8:46

Komentátoři deníků Lidové Noviny a Mladá Fronta Dnes se shodují, že prezidenta Miloše Zemana nikdo nezastaví. Podle Petra Kamberského se i nadále bude chovat zcela dle svých vlastních chutí a libůstek, a to zcela bez ohledu na zvyky a mravy. Zeman podle něj míchá plebejství s kromobyčejnou arogancí, čímž prý proměňuje plebejství v obyčejné buranství. Korecký zase zdůrazňuje, že Zeman ovládl politický prostor v zemi a poukazuje na to, že s ním nepohne nikdo a nic.

Komentátoři: Zeman otevřel víko od latríny. Ale zastínil českou politiku, nepohne s ním nikdo a nic. Může se svléknout do naha a my mu v tom nezabráníme
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Číny

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Petr Kamberský z Lidových novin píše, že Miloš Zeman rád říká, že je plebejec. „Jenže plebejec by na Hradě nevadil, on i Václav Havel, jakkoli původem buržoa, předváděl velmi lidové prvky, jako neplánované zastávky v lokálních hospůdkách. Plebejství je pěkné, někdy milé, často dokonce roztomilé – ale jen tehdy, pokud je doprovázeno jistou skromností, vědomím toho, že jsem muž z lidu,“ uvádí v komentáři.

„Ale Miloš Zeman není plebejec. Žádný jiný politik nepoužívá tolik citátů a odkazů, jimiž zdůrazňuje svoji sečtělost a nadřazenost nad ostatními. Miloš Zeman míchá plebejství s kromobyčejnou arogancí, čímž proměňuje plebejství v obyčejné buranství,“ napsal Kamberský v LN k poslednímu vystoupení prezidenta v Českém rozhlase.

ZDE najdete vše k výživnému a aktuálnímu tématu Zemanových vulgárních výroků.

Bude se chovat jako doposud a dnes už neexistuje jediný korektiv

Nadřazenost, nadutost, pohrdání jsou podle komentátora postoje, které najdeme v každém druhém proslovu. „Zeman metá citáty, které jsou obvykle překroucené, hází paušalizující výroky, uvádí detaily, které jsou mylné,“ zdůrazňuje. Svá tvrzení dokládá Kamberský i na příkladu z posledních Hovorů z Lán, kde hovořil o kapele Pussy Riot. „V textech této skupiny je k•n•a sem, k•n•a tam,“ tvrdil Zeman. „Není, samozřejmě není a je to snadno dohádatelné, ale Zeman spoléhá, že většina jeho posluchačů si to nikdy neověří,“ zdůrazňuje Kamberský.

Komentátor pak ve svém textu upozorňuje na to, že Miloš Zeman není nejmladší a v neposlední řadě je opotřebovaný a je prý možné, že další prezidentské volby už ani nepůjde. „Do té doby se však bude chovat tak jako doposud: zcela dle svých vlastních chutí a libůstek, zcela bez ohledu na zvyky a mravy. Jednoduše proto, že takový do značné míry vždycky byl – a dnes už neexistuje jediný korektiv, lidský ani mocenský, jenž by jej mohl usměrnit,“ míní komentátor LN.

Zeman zastiňuje celou politickou scénu

Prezidenta nešetří ani komentátor MfDnes Miroslav Korecký a shoduje s názorem výše uvedeným, a to, že s prezidentem nepohne nic a nikdo. „Česká politika se čím dál více budí do nového dne s jedinou otázkou: „Co dnes zase udělá Miloš Zeman“,“ píše Korecký s tím, že Zeman svými výstřelky zastiňuje celou politickou scénu i třeba oficiální vládní diplomacii vůči Ukrajině.

V Hovorech z Lán prezident „otevřel víko od latríny a nechal zaznít slova od českých prezidentů a ve veřejnoprávním rozhlase nikdy dříve neslyšená“, uvádí komentátor MfDnes.

Korecký shrnuje Zemanovu krasojízdu takto: „A od loňského nástupu na Pražský Hrad je to jedna rána za druhou. Autoritativní styl, ignorování ústavy a „idiotských“ ústavních zvyklostí, jmenování vlastní Rusnokovy vlády bez jakékoli konzultace s parlamentem, účast na partajním puči v ČSSD, bezprecedentní zdržování vzniku Sobotkovy vlády, skandální výroky o zahraniční politice, spory o velvyslance, nejmenování profesorů, vrávoravé virózy…“ rekapituluje Korecký a zmiňuje i další korálky ze šňůry Zemanových činů.

Část národa tleská

V komentáři MfDnes s názvem „Teď už máme, co jsme chtěli“ Kamberský zmiňuje, že část národa prezidentovi tleská. Ale i kdyby prý netleskal, je to jedno a na změnu není šance. „I kdyby snad náhodou národ změnil na Zemana názor a i kdyby se prezident třeba ve Vladislavském sále svlékl do naha, nikdo mu v tom nezabrání. Hlava státu je podle české ústavy politicky trestně neodpovědná a prakticky neodvolatelná. Žádný impeachment u nás není, prezidenta lze odvolat jen za velezradu – a žalobu by musel paradoxně vznést oranžový Senát a rozhodnout o ní Zemanem najmenovaný Ústavní soud,“ konstatuje v deníku Miroslav Korecký.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…