Komentátoři českých novin se shodují: Spor se Šinclem Babišovi neublíží

19.06.2015 7:05

Způsob, jakým se opřel do poslance ČSSD Ladislava Šincla, ministrovi financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi neuškodí. Alespoň zatím ne, pokud ANO nebudou přibývat další podobné kauzy. Shodli se na tom komentátoři dnešních českých deníků.

Komentátoři českých novin se shodují: Spor se Šinclem Babišovi neublíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Babiš obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně ho zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem. Přikročil k tomu poté, co Šincl ve Sněmovně naznačil, že za změnou postoje ministerstva financí k regulaci provizí pro zprostředkovatele životního pojištění by mohly být Babišovy obchodní zájmy.

Babišova složka s výstřižky může působit mile starosvětsky

„Většina voličů si řekne, že se kompromateriály vyráběly vždycky. A bude se zajímat spíš o obsah než o metodu,“ napsaly Hospodářské noviny (HN). Ve světě prošpikovaném kamerami a elektronickými evidencemi přitom může Babišova složka s výstřižky z novin nakonec působit až mile starosvětsky. „Babiš to asi tuší. Jinak by s ní takhle otevřeně, sebevědomě, až neomaleně nemanipuloval,“ doplnil komentátor.

Podle HN je ale nutné opakovat, že babišovské praktiky jsou lidsky odpudivé a škodí společnosti. „V liberální demokracii má rozhodovat argument, nikoli vydírací potenciál. Jinak už nejde o liberální demokracii, ale jen o byznys s demokratickým krytím,“ píše se v komentáři.

Proč spolupracovat se stranou, která na nepříjemnou otázku reaguje obviněním

Podle Lidových novin (LN) se podobné metody mohou Babišovi v parlamentu vymstít, byť se třeba osvědčily v byznysu. Šéf ANO totiž podobnými výstupy poškozuje koaliční potenciál své strany, píše komentátor. „Proč by měl někdo spolupracovat se stranou, jejíž šéf na nepříjemnou otázku reaguje nepodloženým osobním obviněním, nebo přímo drby,“ ptá se.

Pokud bude série podobných epizod pokračovat, tak pro ANO volby nedopadnou

Pokud se Babiš, když měl být bez lustračního osvědčení jmenován ministrem, oháněl mandátem od voličů, je z jeho strany probírání „kádrového profilu“ jakéhokoli poslance řečněním o provaze v domě oběšencově, míní LN. Podle deníku „složka“ na nepohodlného poslance, ani chemicky spálená úroda jednoho zemědělce, který má spor s Agrofertem, popularitu ANO samostatně nepoškodí. „Nicméně kdyby série podobných epizod pokračovala, nemuselo by to dopadnout u voleb tak, jak si Andrej Babiš představuje,“ varuje deník.

To může udělat jen politický amatér

Spor Babiše a Šincla podle glosy v Mladé frontě Dnes (MfD) odhalil úskalí současné vládní koalice. Jedním je Babišův všudypřítomný střet zájmů. „Nemusí to být opozice a nemusí jít ani o řepku – když se to hodí, vytáhne na něj střet zájmů i koaliční poslanec u zákona o pojišťovnictví,“ píše deník. Dalším úskalím je Babišova prchlivost a politická nezkušenost, píše deník. „Jakkoliv se může (Babiš) oprávněně cítit podveden, přijít na rozpočtový výbor se složkou ‚Šincl‘ a předhazovat mu tam majetkové transakce jeho příbuzných, to může udělat jen politický amatér,“ míní autor glosy.

Třetím úskalím je podle MfD to, že s Babišem nikdo nehne, protože on i jeho koaliční partneři vědí, že jiná varianta vládnutí není možná. „A tak i když ČSSD trvala na jeho omluvě Šinclovi, šéf ANO prostě řekl ne. A jede se dál,“ uzavírá Mladá fronta Dnes.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…