Komentátoři novin návrh státního rozpočtu kritizují. A Babišův poradce navrhuje, jak dluh nezvyšovat

23.09.2014 11:44

Komentátoři úterních novin se zamýšlejí nad návrhem státního rozpočtu na příští rok, který v pondělí schválila vláda. Převažující tón komentářů je poměrně kritický.

Komentátoři novin návrh státního rozpočtu kritizují. A Babišův poradce navrhuje, jak dluh nezvyšovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Petr Pešek na titulní straně Lidových novin kritizuje to, že vláda se rozhodla zvýšit platy státních zaměstnanců už od letošního listopadu, místo toho, aby je zvýšila až od ledna, jak se původně plánovalo. Pešek poukazuje na to, že státní dluh se blíží dvěma bilionům korun a pokládá si řečnickou otázku: „Máme ale na tolik velkorysosti?“ Zároveň přiznává, že po období finančního půstu asi bylo potřeba šrouby trochu povolit.

V témže listu, ale na komentářové stránce se tématu věnuje Petr Kamberský. Přiznává, že Česko si ve srovnání s Francií stále půjčuje levně, ale i tak je v rozpočtu na příští rok vyčleněno 66 miliard jen na splátky úroků z dluhů. A poukazuje na to, že za tyto peníze se nic nepostaví, ani dálnice, ani cyklostezka.

Radost z prorůstového rozpočtu mají jen trulanti

Závěrem uvádí, že rozpočet na příští rok je označován jako prorůstový. „Radost z něj mají jen ti, kteří trulantům, jako jsme my, půjčují – a inkasují úroky,“ uzavírá svůj komentář Kamberský.

Poněkud odborněji se na státní dluh dívá ve svém komentáři v Mladé frontě Dnes ekonom Raiffeisenbank a externí poradce ministra financí Aleš Michl. Uvádí, že loni byl český státní dluh 1 683 miliardy, a letos by měl být stejný. A příští rok také. Jak je to ale možné, když roční deficit má být 90 až 100 miliard korun, takže státní dluh by měl stále růst?

Aby se dluh nezvyšoval, stačí udělat pořádek ve státní pokladně

Pak vysvětluje, že aby státní dluh nerostl, stačí udělat pořádek ve státní pokladně. „Ministerstvo financí zlepšuje tzv. cash pooling - shromažďuje do jedné pokladny ušetřené peníze ministerstev a do toho přicházejí ještě proplacené eurofondy z Bruselu,“ uvedl Michl s tím, že nyní je v pokladně celkem asi 221,5 miliardy korun. Navrhuje, aby si vláda z těchto peněz vzala letos 20 až 50 miliard korun a příští rok 90 až 100 miliard a použila je k zaplacení toho, na co by si jinak musela půjčit. „Dluhopisy se budou vydávat cca „jen“ do výše splátek jistin předešlých dluhopisů. Státu tak nezvyšují dluh,“ vysvětlil Michl s tím, že stát by tak ušetřil úroky, které by jinak za nové dluhopisy platil.

A navrhuje do státní pokladny přidat všechny, kdo dostávají peníze ze státního rozpočtu, například vysoké školy a zdravotní pojišťovny. Aby bylo on-line vidět, za co utrácejí, což považuje i za dobrý protikorupční nástroj.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…