Komisař Timmermans přednášel na americké univerzitě: Liberální demokracii ubráníme. Před Brity i před postkomunisty z východu

28.09.2018 9:30

Místopředseda Junckerovy Evropské komise Frans Timmermans ve Spojených státech přednášel o výzvách, které má Evropa před sebou. Zdůrazňoval především nutnost obhájit si liberální demokracii a to před jakýmkoli ohrožením, počítaje v to i odchod Velké Británie z EU a skeptiky z postkomunistické východní Evropy. Vyjádřil se i k migrační krizi. Evropa podle jeho názoru nese spoluzodpovědnost za dění v Africe a musí se podle toho chovat.

Komisař Timmermans přednášel na americké univerzitě: Liberální demokracii ubráníme. Před Brity i před postkomunisty z východu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Timmermans konstatoval, že zastánci odchodu Velké Británie z EU nedoceňují sílu volného trhu pro rozvoj ekonomiky. Teď, když mají zastánci brexitu na stole fakta a vidí přínos volného pohybu osob, zboží, kapitálu a služeb, mohli by třeba své rozhodnutí ještě přehodnotit. Timmermans v to alespoň doufá. Jeho slova přinesl server britského deníku The Guardian. „Je v této síni někdo, kdo nikdy nezměnil svůj názor?" zeptal se na přednášce v New Yorku. Má za to, že každý může změnit názor. Britové učinili suverénní rozhodnutí, nikdo jim ho prý nebere, ale nikdo jim nebere ani právo změnit ho.

Timmermans také zdůraznil, že britská premiérka Theresa Mayová musela počítat s tím, že její návrhy na novou podobu vztahů budou odmítnuty, pokud bude za obyvatele ostrovního království požadovat, aby si Britové zachovali přístup na volný trh EU jen tak. Na Kolumbijské univerzitě v New Yorku Timmermans zdůraznil, že EU není jen o volném pohybu zboží. „Ti, kteří si to myslí, na svůj omyl dříve či později doplatí. Tak, jak to teď vidíme u Britů“. Toto varování však Timmermans cílil i na postkomunistické země. I ony by prý měly vědět, že EU stojí na celém souboru hodnot, které hodlá bránit. Zdůraznil, že nikdo nechtěl Mayovou ponižovat, jak o tom psala některá média. Jen jí ostatní lídři EU dali najevo, že v EU nejde jen o tok zboží a peněz.

Evropská unie hájí hodnoty právního státu a dbá na oddělení základních pilířů moci. Moc zákonodárná, výkonná a soudní musí zůstat odděleny. Proto Evropský parlament odhlasoval zahájení řízení proti Maďarsku a proto žádá po Polsku, aby pozastavilo spornou soudní reformu. O důležitosti obhajoby právního státu nás podle Timmermanse měly poučit dvě světové války.

A stejně, jako bylo po druhé světové válce důležité, aby našly nějakou míru shody Německo a Francie a aby spolu tyto dva státy spolupracovaly, dnes spolu musí spolupracovat Evropská unie a Afrika. Jen tak se podle místopředsedy Evropské komise podaří vyřešit migrační krizi.

„Pokud Evropa neporozumí tomu, že náš sesterský kontinent, který od nás leží jen coby kamenem dohodil, čelí demografické explozi, pokud nedojde ke skutečné ekonomické a politické restrukturalizaci kontinentu, pokud nepochopíme, že máme spoluzodpovědnost za Afriku, pak musíme vědět, že neexistuje plot dost vysoký, aby zastavil migrací do Evropy," varoval Timmermans.

Miliony Afričanů dnes věří, že jejich budoucnost leží v EU. Je na Evropanech, aby je přesvědčili, že je dobrá budoucnost čeká i v Africe. Oni pak zůstanou doma a migrační krize bude vyřešena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…