Komise ocení čtyři protikomunistické odbojáře a obránce skautingu

24.06.2014 6:47

Za působení v protikomunistických odbojových skupinách bude dnes v Praze oceněna čtveřice mužů souzených v 50. letech - Karel Kovařík, Jiří Kopřiva, Milan Matějů a posmrtně Václav Pešák. Pamětní medaili a dekret obdrží také Eduard Marek za obranu českého skautingu proti jeho začlenění do pionýrské organizace. Udělí je komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje.

Komise ocení čtyři protikomunistické odbojáře a obránce skautingu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Skauti přišli uctít památku Václava Havla

Kovařík narozený v roce 1937 spolupracoval v 50. letech se zahraniční zpravodajskou službou demokratického státu, o pět let dříve narozený Kopřiva působil rok po komunistickém převratu v únoru 1948 ve skupině Hvězda a také ve skupině Ata, která šířila protikomunistické letáky.

Matějů narozený v roce 1933 byl členem odbojové skupiny Vladivoje Tomka, která proti komunistickému režimu v Československu vedla v 50. letech ozbrojený boj. Pešák, který se narodil v roce 1925 a o rok se nedožil sametové revoluce v roce 1989, bude oceněn za činnost v odbojové skupině Hory Hostýnské. Odznak a dekret za něj převezme jeho syn.

Komise bude řešit odvolání účastníků třetího odboje

V roce 1917 narozený Marek po únorovém převratu odmítl převést jím vedený skautský oddíl v Praze mezi pionýry. Podobně pak v roce 1970 bránil začlenit do pionýra znovuobnovenou skautskou organizaci.

Devítičlenná etická komise kromě ocenění rozhoduje také o odvoláních žadatelů o osvědčení aktivního účastníka třetího odboje, kterým nevyhovělo ministerstvo obrany. Lidé, kteří se podíleli na boji vůči totalitní diktatuře, mohli žádat o oficiální uznání statusu odbojáře a jednorázové finanční odškodnění až 100.000 korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…