Komise politiků a církví bude jednat o možných změnách restitucí

17.12.2013 6:35

Komise složená ze zástupců ČSSD, hnutí ANO a představitelů církví a náboženských společností bude dnes dopoledne jednat v Senátu. Politici zastupující strany pravděpodobné budoucí koaliční vlády chtějí předložit církvím několik variant změn církevních restitucí. Očekávají, že vlastní návrh představí i náboženské společnosti.

Komise politiků a církví bude jednat o možných změnách restitucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel Zesnutí Svaté Bohorodice na Vinohradském hřbitově

Pětičlenná pracovní skupina sociální demokracie a ANO bude navrhovat například možné snížení finančních náhrad za nevydaný majetek nebo inflační doložky k restitucím. Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek.

ČSSD usiluje vedle snížení finančních náhrad také o vyjmutí Pražského hradu z restitucí a omezení účelu, na který mohou být peníze vyplacené církvím použity. Objekty v areálu Hradu by ale měla řešit zvláštní dohoda, kterou ještě do konce roku plánují podepsat kardinál Dominik Duka s prezidentem Milošem Zemanem. Podle ní by měly být požadované objekty formálně vydány, avšak následně směněny s Hradem za jiné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…