Komise projedná dřívější penze pro náročné profese a třetí pilíř

24.05.2019 6:40

O dřívějším odchodu do penze pro náročné profese a o spoření na stáří v takzvaném třetím pilíři se chystá dnes jednat důchodová komise. Podrobněji by se měla zabývat i návrhem na prodloužení vyloučené doby za péči o dítě a dorovnáním nižších penzí žen, které už v důchodu jsou. Komise pro spravedlivé důchody, v níž zasedají čtyři desítky poslanců, senátorů, úředníků, expertů a zástupců odborů, zaměstnavatelů či seniorů, se sejde počtvrté.

Komise projedná dřívější penze pro náročné profese a třetí pilíř
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

O vyloučené době začala komise jednat už na minulém zasedání. Vyloučená doba představuje čas bez výdělků, který se při výpočtu penze vyloučí, aby se nesnížil průměrný příjem a důchod nebyl nižší. Nyní se do vyloučené doby zahrnuje péče o děti do čtyř let, podle návrhu by to mohlo být do devíti let. Podle některých členů komise by změna usnadnila rodičům návrat do práce.

Členové komise budou jednat i o spoření na důchod. V Česku je možné odkládat si na stáří v takzvaném třetím pilíři. V něm v prvním čtvrtletí spořilo 4,4 milionu lidí, často ale jen malé částky. Příjem českých seniorek a seniorů tvoří skoro jen důchod. Podle předsedkyně komise Danuše Nerudové by se proto role třetího pilíře měla posílit. Zmínila případně povinné spoření i zřízení státního důchodového fondu.

Komise by měla debatovat i o dřívějším důchodu pro náročné profese. Babišova vláda v programovém prohlášení slíbila, že návrh připraví. Do důchodu mohou odcházet dřív horníci, a to o sedm let. Pokud nastoupí do předčasné penze, tak až o deset let. Prosadila to v minulém volebním období Sobotkova vláda, hlavním důvodem bylo zavírání dolů.

Takzvané důchodové kategorie existovaly v ČR do roku 1993. Ve třetí byla většina zaměstnanců, ve druhé lidé z náročnějších provozů a v první pracovníci z rizikových míst, tedy třeba právě horníci. Pro získání penze stačilo ve druhé a první kategorii odpracovat méně let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…