Komise vybrala finalisty na náměstka pro státní službu

09.01.2015 21:54

Pětičlenná komise ministerstva vnitra ukončila pohovory s deseti kandidáty na náměstka pro státní službu a dnes večer stanovila seznam pořadí žadatelů. Ministr vnitra Milan Chovanec nyní s výsledky seznámí předsedu vlády Bohuslava Sobotku (oba ČSSD), informovala ČTK mluvčí vnitra Lucie Nováková bez dalších podrobností. Výběr vítěze bude mít na starost vláda. Návrhem by se měla zabývat na zasedání příští týden ve středu.

Komise vybrala finalisty na náměstka pro státní službu
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Původně se do tendru na klíčový post ve státní správě přihlásilo 21 lidí. Uzávěrka byla minulý týden v pátek, po víkendu se začala výběrovým řízením zabývat komise, která k pohovorům pozvala deset lidí. Zbylých 11 bylo vyřazeno pro nesplnění požadavků, potvrdil dnes Chovanec. "Dnes bych měl mít informaci, kdo byl komisí doporučen a bude se připravovat návrh usnesení pro vládu," dodal odpoledne ministr.  První série pohovorů začala ve čtvrtek.

Prezident Miloš Zeman zákon o státní službě v říjnu vetoval

Pětičlennou výběrovou komisi vede náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková.     Nynější výběrové řízení je druhé, první se loni v prosinci nezdařilo. Tehdy se přihlásili tři lidé, ale nesplnili stanovené podmínky. Vnitro pak zadání tendru zjednodušilo - uchazeči nemusí mít certifikát z jazykové zkoušky, nyní stačí, aby si zkoušku doplnili do konce letoška.

Funkce náměstka, nazývaná také jako "superúředník", vzniká podle služebního zákona. Bude řídit státní správu a také vyjednávat v Evropské unii. Zákon by měl státní správu odpolitizovat a byl dlouhodobým dluhem české legislativy. Původní návrh počítal s generálním ředitelstvím státní služby, které by koordinovalo úřady. Nakonec byla po politických neshodách schválena varianta, že většina kompetencí ředitelství připadne ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu, která se označuje za klíčový post.

 Prezident Miloš Zeman zákon o státní službě v říjnu vetoval, ale poslanci jeho veto přehlasovali. Obrátil se proto na Ústavní soud. Nahrazení generálního ředitelství státní služby funkcí náměstka mu nevadí. Tvrdí však, že současná podoba zákona nepovede k odpolitizování státní správy, a vadí mu, že počítá s takzvanými politickými náměstky ministrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…