Komise zváží, zda se do II. pilíře nepřestane platit už letos

22.05.2014 18:43

Příspěvky do druhého důchodového pilíře by lidé možná mohli přestat posílat už na konci letoška, tedy o rok dřív. Tento návrh padl dnes na jednání nové důchodové komise, která má nachystat změny systému penzí v Česku. ČTK to řekl předseda komise Martin Potůček. Podle předsevzetí vládní koalice má druhý pilíř úplně přestat fungovat od ledna 2016. Dotkne se to asi 80.000 lidí.

Komise zváží, zda se do II. pilíře nepřestane platit už letos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

„Pilíř by existoval dál včetně správy. Jen by se do něj od příštího roku nevkládaly peníze. Je to myšlenka, o které je možné dál uvažovat," uvedl Potůček. Podle něj kvůli rušení druhého pilíře „trochu tlačí čas", aby se stihl celý legislativní proces. Předseda komise řekl, že by případné ukončení posílání příspěvků musela upravit novela, rozhodnutí by nemohlo zůstat jen na fondech.

Některé strany s rušením druhého pilíře nesouhlasí

Komise se sešla podruhé. Zasedají v ní zástupci všech stran, které jsou ve sněmovně. Je v ní také osm expertů. Své zástupce v ní mají i odbory, zaměstnavatelé, rada seniorů, správa sociálního zabezpečení, národní banka a další instituce. Poprvé tým řešil organizační záležitosti, dnes se začal věnovat svým úkolům. Zahájil přípravy rušení druhého pilíře. Ten prosadila Nečasova vláda. Od loňska mohou lidé část důchodových odvodů převést do vlastního spoření u fondů.

Podle Potůčka dnes na jednání zazněly konkrétní způsoby uzavření druhého pilíře s nabídkou několika možností postupu pro ty, kteří si spoří. Detaily první debaty ale nechtěl šéf komise přibližovat.

Některé strany s rušením druhého pilíře nesouhlasí. Proti se staví třeba opoziční TOP 09, s ukončením podle svého místopředsedy Miroslava Kalouska pomáhat nebude. Na dalších pěti úkolech chce spolupracovat, ale proti zrušení druhého pilíře se plánuje Kalousek bránit. „Pan místopředseda Kalousek sám uvedl, že jako účastník druhého pilíře pravděpodobně nějakou právní cestu zvolí. Takže víme o prvním účastníkovi, u nějž ten způsob ukončení (druhého pilíře) nebude asi úplně jednoduchý," uvedl Potůček. Zástupce Ministerstva financí komisi sdělil, že resort má právní rozbor toho, jaké situace by mohly kvůli rušení druhého pilíře nastat.

Postup zrušení druhého pilíře

Politici s experty mají vymyslet i nový model valorizace penzí, přehodnotit stanovení hranice důchodového věku a přijít na to, jak by se do výše penze mohla víc promítnout zásluhovost a počet vychovaných dětí. Navrhnout mají také změny v dobrovolném penzijním spoření, aby si v něm lidé na stáří ukládali víc a aby se také mnohem víc zapojili zaměstnavatelé.

Podle Potůčka by komise měla hledat takovou podobu budoucího důchodového systému, aby víc vyhovoval obyvatelům Česka a zajistil důchodcům důstojný život. „Všichni si uvědomují, že ten současný systém uspokojivý není. Jsou připraveni pomoci k tomu, aby bylo nalezeno řešení, které bude - pokud to jen trochu půjde - konsensuálním řešením," uvedl Potůček. Dodal ale, že do definitivního znění budoucích návrhů se promítnou i odlišná vyjádření případných odpůrců.

Komise se znovu sejde 4. června. Dál by se měla věnovat postupu zrušení druhého pilíře. Do té doby by nejspíš měla ministryně práce schválit i její mandát, statut a jednací řád. Tým bude mít také vlastní sekretariát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…