Komoditní burza Praha rozšiřuje své působení. Uskutečnila první obchod se silovou elektřinou.

16.07.2012 13:02

Datum 11. července se zapsalo do historie obchodování na komoditních burzách v Česku jako zlomový okamžik. Komoditní burza Praha totiž provedla poprvé ve své historii burzovní obchod na dodávku elektřiny. Jejím prvním zákazníkem v této komoditě se stalo město Semily.

Komoditní burza Praha rozšiřuje své působení. Uskutečnila první obchod se silovou elektřinou.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

V červnu letošního roku se Rada města Semily rozhodla k rozhodnému kroku. Nákupu elektrické energie na komoditní burze. 11. července proběhlo burzovní shromáždění na Komoditní burze Praha, kde město Semily prostřednictvím dohodce, společnosti eCENTRE a.s., nakoupilo elektrickou energii pro potřeby úřadu i příspěvkových organizací na období dvou let 2013 až 2014.

Město již v předchozích letech nakupovalo silovou elektřinu centralizovaně s využitím elektronických aukcí. Pro rok 2011 tímto způsobem snížilo město cenu zakázky o 460 tisíc korun a v době značného zvýšení cen energií se mu podařilo udržet pro rok 2012 svoje ceny. Díky nákupu přes Komoditní burzu Praha město nyní snížilo cenu o dalších 6% oproti stávající ceně energie.

První místostarostka města Semily, Marcela Volšíčková, je s výsledkem nadmíru spokojená: „„Byla to velice dobrá zkušenost. My jsme formou e-aukcí obchodovali už od roku 2009, proto jsme chtěli zkusit teď obchodovat zemní plyn a silovou energii i přes komoditní burzu. A s výsledkem jsem velice spokojena.“

Burzovní obchod probíhal elektronicky a trval něco málo přes hodinu. Vítěznou se stala nabídka v hodnotě 3.523.346 korun. Město Semily tak ušetří dalších 6% oproti stávající ceně energií. A to znamená 23% oproti roku 2010, kdy město začalo využívat centralizaci nákupů i za své organizace a elektronický způsob nakupování.

„Komoditní burza Praha je na trhu od roku 2002 a dosud se zabývala obchodem s dřevní hmotou a agrárními komoditami. Naše společnost má zase mnohaleté zkušenosti s řešením nákupu energií, ale i dalších komodit, formou elektronických výběrových řízení s využitím e-aukcí pro veřejnou správu. Rozhodli jsme se naše zkušenosti spojit,“ uvedl Lubor Alex, výkonný ředitel společnosti eCENTRE, která je jedním z členů komoditní burzy Praha. „Proto jsme se stali zároveň dohodcem této burzy a garantem pro energetické komodity,“ doplnil Lubor Alex.

Cílem Komoditní burzy Praha je nabízet v budoucnu obchodování i s dalšími komoditami, jako je například nafta.

reklama

autor: tan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…