Komouši jsou v prdeli, řekl prý Václav Havel. Dagmar Havlová: U Vaškova hrobu každý rok hoří, musí přijet hasiči

03.10.2016 9:00

Česko si za dva dny (5. 10.) připomene nedožité osmdesátiny disidenta a prvního porevolučního prezidenta Václava Havla. „V Česku se za tu dobu leccos změnilo a zdá se, že hlas Václava Havla tu chybí a nikdo ho nenahradil,“ myslí si moderátorka pořadu ČT 168 hodin Nora Fridrichová.

Komouši jsou v prdeli, řekl prý Václav Havel. Dagmar Havlová: U Vaškova hrobu každý rok hoří, musí přijet hasiči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Srdce ze svíček s iniciály VH

„Každý má svého Havla,“ navázala moderátorka a předala slovo vybraným osobnostem, které si v reportáži z dílny Jana Nováka zavzpomínaly na disidenta, dramatika či českého exprezidenta, který byl za své postoje uznávaný doma i v zahraničí.

„Jeho život, jeho slova, jeho práce pro mě mnoho znamenají. A věřím tomu, že to něco znamená pro celý svět. A vždy bude,“ doufá americká zpěvačka Suzanne Vega.

Vdova po Václavu Havlovi, Dagmar, nejraději vzpomíná na manželův smysl pro humor, na jeho nadhled a na to, že s ním mohla vést debaty v podstatě o všem – od divadla po politiku, do níž ji prý zasvěcoval. „A na něho jako na muže,“ dodala s úsměvem.

„Jako Češka jsem byla hrdá na to, že takového člověka znám a že byl prezidentem České republiky,“ vysekla Václavu Havlovi poklonu bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová zavzpomínala, jak jí Havel vyprávěl, že byl zatčen společně s dalšími devíti chartisty. Posléze mu bylo nabídnuto, aby odjel do New Yorku na premiéru jedné ze svých divadelních her. Když se ptal, co bude s ostatními, řekli mu, že nabídka platí jen pro něho. Havel ráno nabídku odcestovat do zahraničí odmítl.

„Ztělesňoval osud člověka, který byl ochotný kvůli svému názoru mnoho obětovat, a tady chybí, aby byl někdo nositelem tohoto principu, že za pravdu či správnou věc stojí za to trpět,“ povzdechla si další disidentka Hana Marvanová.

Komouši byli v prdeli

Po krátkém archivním záběru na Havla propouštěného z komunistického vězení, následovala obdivná řeč amerického senátora Johna McCaina, jenž na vlastní kůži vyzkoušel pobyt za mřížemi, když ho během války ve Vietnamu zajali a věznili několik let. „Ale to bylo něco jiného, protože jsme byli vojáci, věřili jsme, že dříve nebo později konflikt skončí a my se pravděpodobně vrátíme domů. Václav Havel tuto jistotu neměl,“ podtrhl McCain.

Obrázek Havla coby politického vězně vystřídal odkaz na jeho vůdčí roli v disentu. Bývalý mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček přispěl humornou historkou, kterak šel Havel do obchodu, kde již na pultech prý nic nebylo, kupovat své ženě dárek. Koupil jí mikinu za padesát korun. „Vycházel z obchodu, říkal si: Olga, věrná družka, celý život stála při mně a já jí koupím mikinu za padesát korun? Otočil se a říká prodavačce: víte co, dejte mi ještě jednu,“ pobavil Špaček.

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa vzpomenul na první jednání mezi Havlem a Karlem Urbánkem, někdejším generálním tajemníkem ÚV KSČ. Všichni byli napnutí, jak jednání dopadlo. „Co jste dohodli?“ ptal se Kroupa Havla, načež se mu dostalo odpovědi, že nic, že po něm chtěl tajemník pouze podepsat jeho knihy. „A já jsem říkal: Ale co budou dělat? Říkal: Nic, jsou v prdeli,“ uvedl Kroupa s tím, že pro něho byl toto jasný konec komunistického režimu.

Každoroční absurdní drama u Havlova hrobu

Na bývalou slovenskou premiérku Ivetu Radičovou nejvíce zapůsobil novoroční projev Václava Havla z roku 1990, v němž prezident Havel občanům sděloval nelichotivou zprávu o stavu země. „Naše země nevzkvétá…“ mírnil euforii po sametové revoluci.

„On prostě věřil, že v lidech je více dobrého než špatného. A já protože jsem skeptik, musím říci, že v tomhle se bohužel mýlil,“ smutně konstatovala signatářka Charty 77 Bára Štěpánová.

Vzpomínání na českého exprezidenta v podání pořadu ČT 168 hodin ovšem skončilo optimisticky. „Udělal toho pro Československo více než kterýkoliv prezident před ním,“ ocenil Havlův bývalý poradce Milan Kňažko.

„Každým rokem vzplane v Praze naše hrobka, protože je tam množství květin. Politici tam nosí i věnce – ty časem uschnou a jak tam lidé zapalují svíčky, začne hořet. Hasiči na to nalijí studenou vodu, čímž praskne náhrobní kámen, ohoří schody. Je to absurdní a Vašek se musí velmi smát. Zapasoval by to jistě do nějaké své komedie,“ uzavřela Dagmar Havlová s připomínkou Havla coby autora absurdních dramat na pozadí Havlova: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“.

Celý pořad ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…