Komu patří náš svět? Doba šílí a mocní míchají kartami, zamýšlí se publicista nejen nad Ukrajinou

18.06.2014 10:56

Předseda strany Občané.cz a publicista Petr Havlík se ve svém článku zamýšlí nad otázkou, komu vlastně patří dnešní svět. Zdá se mu, že celý svět je jednou velkou anonymní akciovkou a těch držitelů největších balíků akcií není zase tolik. V souvislosti s „vlastnictvím světa" zmiňuje i Ukrajinu a vysvětluje proč.

Komu patří náš svět? Doba šílí a mocní míchají kartami, zamýšlí se publicista nejen nad Ukrajinou
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

„O skutečně volném trhu v nejvyšších patrech světového obchodu nemůže být ani řeči. Ono se to jen tak tváří, ale ve skutečnosti je vše podstatné skrytě řízeno a regulováno. Byznys je určující pro kumulaci a udržení moci. A politika? Ta je jen instrumentem tohoto modelu. Globální svět plodí globální témata a globální problémy," píše Petr Havlík v úvodu svého zamyšlení.

Mnoho džinů prý bylo vypuštěno z mnoha láhví a nikomu neprospívají nové a nové národnostní, etnické, náboženské a jiné kolize v různých částech dnešního neklidného světa. Virtuální a spekulativní svět podle Havlíka vytváří novou realitu, nad níž ale ztrácí kontrolu.

Celý článek ZDE

„Doba vymknuta z kloubů šílí. Největší hráči to sledují s klidem pokerového hráče a někteří z nich při tom míchají nové karty. Jak snadné je bořit a jak obtížné je hledat spásu a stavět pevnější budoucnost," konstatuje autor článku a řeč přivádí i k současnému konfliktu na Ukrajině.

Situaci na Ukrajině bychom měli sledovat. A nejlépe z více pramenů

„Dnešní dění na Ukrajině není černobílý příběh o říši zla, kterak deptá svého menšího souseda. V obráceném gardu to neplatilo ani o Kosovu… A příkladů záměny znamének bychom našli u různých konfliktů více než dost," píše Havlík a cituje slova zvláštního velvyslance ČR pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky, který prohlásil, že ukrajinská věrchuška vydělávala na tranzitu plynu přes Ukrajinu v minulých dvaceti letech obrovské peníze. Odtud prý pocházejí ukrajinští miliardáři: „Samozřejmě to bylo to, co přivedlo zemi k bankrotu. Ukrajinu primárně neničí Moskva, tu ničí její otřesné domácí elity."

„Proč zmiňuji Ukrajinu v souvislosti s tzv. vlastnictvím světa? Inu proto, že ten svět máme přímo za dveřmi, ba co víc, přímo doma. Je důležité sledovat kdo, proč, jak a čí zájem sleduje. A ještě důležitější je to sledovat z více pramenů. Monopol pravdy slouží monopolu moci - a to není nikdy dobré," uzavírá Petr Havlík, lídr strany Občané.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…