Komunista Černý se u Moravce opřel do Zaorálka: Žádný ministr zahraničí, spíš propagandy

23.03.2014 14:46

Poslanec hnutí ANO Stanislav Berkovec se jako pozorovatel zúčastnil krymského referenda. O jeho cestě však nevěděla většina členů hnutí ANO, a to ani ministr obrany Martin Stropnický. „Zjistil jsem to až z médií, což není zrovna příjemné,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24.

Komunista Černý se u Moravce opřel do Zaorálka: Žádný ministr zahraničí, spíš propagandy
Foto: repro ČT
Popisek: Poslanec KSČM za Olomoucký kraj Alexander Černý

Celou záležitost ministr hodnotí jako neuváženou věc a nedostatek odhadu ze strany samotného Berkovce. „Poprosil jsem kolegy, kdyby v tomto tápali, aby se na mě obrátili. Ti lidé, kteří odjeli na Krym, byli prostě zneužiti,“ míní. Berkovce k takovému kroku podle jeho názoru vedla zřejmě naivní snaha něco změnit.

Sám Stropnický prý ze snímků z krymského referenda vůbec nemá pocit, že by docházelo k nějaké euforii či projevům nadšení, a v této souvislosti poukázal na to, že se volilo v přítomnosti zbraní, kamer a do průhledných uren, což prý mohlo řadu lidí v jejich rozhodování ovlivnit.

„Docela mě pobavila celá ta hysterie ohledně krymského referenda,“ reagoval s úsměvem Alexander Černý, stínový ministr obrany za KSČM a místopředseda výboru pro obranu Poslanecké sněmovny. „Připomnělo mi to jeden vtip: Sejde se ministr zahraničí Francie, Německa a Polska na Krymu a společně přijmou rezoluci o nevměšování se do zahraničních věcí jiného státu. Asi takovou to má výpovědní hodnotu,“ dodal.

Připomněl, že zbraně byly přítomny i okamžiku, kdy se utvářela současná ukrajinská vládní garnitura. „A to je základní problém našeho postoje k zahraničním záležitostem – přehlížíme fakta a dopouštíme se zjednodušování,“ podotkl Černý.

Stropnický: Krym nelze srovnávat s Kosovem

Zatímco ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) označil jako ministra propagandy, Stropnického pochválil za zdrženlivý přístup a to, že se nenechal vyprovokovat k radikálním prohlášením a názorům. Nejdůležitější je podle Černého nyní uklidnit situaci, vyjednávat a zabránit jakékoliv eskalaci konfliktu. Udělování sankcí je podle něj stejný nesmysl jako chtít je například po Spojených státech za jejich účast v rozpadu Jugoslávie.

Stropnický se ale takovému srovnávání brání. „Vzpomeňme si na rodiny, které si na zádech nesly jediný svůj majetek a ještě se do nich střílelo,“ řekl s tím, že podle něj skutečně dochází k obnově studené války. A Ruská federace tím dělá velkou chybu, protože důsledky pocítí i právě ruští občané.

„Tvořit mamutí národní stát je anachronismus a je to škoda, bude to trvat spoustu let, než nastane opět přibližování mezi Východem a Západem. Každopádně tahle hra bude Putina stát hodně,“ očekává ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…