Komunista Dolejš mírní vášně: Trest smrti za korupci by nic neřešil

31.08.2012 12:26

Komunistický poslanec Jiří Dolejš si nemyslí, že by „čínské řešení“ korupce, tedy kulka do týla, bylo úplně optimální. Na dotaz čtenáře ParlamentníListy.cz, zda by nechtěl takto postrašit korupčníky a zároveň ulevit věznicím, navrhl méně radikální řešení problému.

Komunista Dolejš mírní vášně: Trest smrti za korupci by nic neřešil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Jeden ze čtenářů napsal poslanci za KSČM Jiřímu Dolejšovi, že jediným účinným prostředkem proti korupci je podle něj trest smrti. V Číně to prý funguje, a navíc by se ulehčilo věznicím. „Zavedete zase trest smrti, teď až vyhrajete volby?“ ptá se.

Podle Dolejše však trest smrti neexistuje v celé Evropské unii, ani v dalších evropských zemích. Vyjadřuje to podle něj význam hodnoty života, a rovněž sporný odstrašující účinek takového trestu.

„Ostatně myslet si, že toto vyřeší korupci, není, myslím, opodstatněné,“ píše poslanec. V Číně je podle něj navzdory odstrašujícímu efektu korupce stále nemalým problémem, a barbarské útrpné právo podle něj u nás také není zaváděno, i když se ho lidé obávali.

„Myslím, že primárně nejde o to, zda bude zaveden absolutní trest, ale o to, aby tato věc nebyla prakticky u těch velkých viníků beztrestná,“ soudí poslanec. To by mělo být řešeno spíše zavedením majetkových přiznání, důslednějším řešením střetu zájmů a zásad státní služby, nebo prodloužením promlčitelnosti majetkových trestných činů. „A samozřejmě stabilizací práce orgánů činných v trestním řízení,“ uzavírá své doporučení poslanec Dolejš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…