Komunista Dolejš naložil Kalouskovi. K tomuhle prý vedla jeho politika

06.10.2013 17:37

Bývalý poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš porovnává názor odborů a stavovských organizací na současnou situaci a tvorbu státního rozpočtu s pohledem bývalého ministra Miroslava Kalouska.

Komunista Dolejš naložil Kalouskovi. K tomuhle prý vedla jeho politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místropředseda KSČM Jiří Dolejš

„Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů v součinnosti s Českomoravskou konfederací odborových svazů zdůrazňovaly na tripartitách potřebu růstu ekonomiky jako cesty z krize k dalšímu ekonomickému rozvoji. Je zajímavé tyto názory konfrontovat s míněním Miroslava Kalouska, že je třeba odmítnout umělou podporu růstu a že je naše ekonomika vlastně v dobré kondici díky jeho politice,“ píše Dolejš, který je původní profesí i vzděláním národohospodář.

„Rozpočtová politika předchozí Nečasovy vlády podle Kalouska vedla k stabilizaci růstu dluhu a k velmi vysoké důvěře zahraničních investorů v ČR,“ přiznává Dolejš, avšak zároveň dodává, že „ovšem výsledkem také je, že ekonomika ČR je i dnes pod úrovní roku 2008 a rostla pomaleji než sousední země“.

„Rychlému a trvalému zotavení ekonomiky brání opakované škrty veřejných investic, včetně projektů spolufinancovaných z fondů EU. Miroslav Kalousek ovšem tvrdí, že taková politika by byla draze zaplacena vysokými úroky a nestabilitou, aniž se podařilo zastavit rostoucí nezaměstnanost,“ analyzuje Dolejš přístup bývalého ministra. Sám má však naprosto odlišný názor.

„Návrh prorůstových rozpočtů s několikaletým výhledem znamená především využít evropských prostředků (dočerpání obodbí 2007-2013), k čemuž je potřebných nejméně 15% na spolufinancování z vlastních zdrojů a nezbytnou kontrolu prováděných projektů,“ odvolává se komunistický bývalý poslanec na Evropskou unii. A s touto logikou odvrací směr svého útoku od někdejšího ministra financí, aby zamířil na bývalého prezidenta Václava Klause: „Anachronismem není jen účetně statické pohledy Miroslava Kalouska na to, jak se proškrtat k blahobytu.

Zcela mimo mísu jsou také provokativní prohlášení Václava Klause a jeho okolí o potřebě vystoupit z EU. "Nastolovat toto téma je z věcného pohledu úlet,“ ostře formuluje svůj výpad proti Klausovu návrhu komunista Dolejš a pokračuje v radikální rétorice: „Absurdní je argumentovat suverenitou.“ Dodává, že jsme beztak se zeměmi Unie úzce provázáni, neboť „většina investorů v ČR je z EU, a toto propojení by trvalo dál. Do starého řečiště se proto nemá cenu chtít vracet. Budoucnost je v lépe fungující Evropě,“ domnívá se vlivný místopředseda KSČM Jiří Dolejš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…