Komunista Dolejš vzpomíná, co dělal před 25 lety. Byl prý demonstrovat a skončil v cele

28.10.2014 20:01

Poslanec KSČM Jiří Dolejš na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz zavzpomínal na 28. říjen, jak jej prožil přesně před čtvrt stoletím. Jako čerstvý člen KSČ se zúčastnil nepovolené demonstrace, jejichž 150 účastníků bylo pozatýkáno, včetně jeho.

Komunista Dolejš vzpomíná, co dělal před 25 lety. Byl prý demonstrovat a skončil v cele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

„Účastníci tehdejší manifestace si určitě vzpomenou, že se tam sešlo pokojně procházkou jen na pár tisíc lidí. Hesla jako „Dialog“ či „Chceme demokracii“ vyjadřovala neagresivní panující náladu. Ani heslo „Pusťte politické vězně!“ nebylo už nic mimořádného,“ napsal s tím, že přes pokojný charakter shromáždění jeho prostor tehdejší policie neprodyšně uzavřela. „Pitoreskní byly neustálé výzvy bezpečnosti k rozchodu, když prakticky nebylo kam jít,“ podotkl s tím, že policisté nakonec začali několik stovek vybraných lidí nakládat do autobusů u hotelu Evropa, zbytek manifestujících propustili koridorem v Jindřišské ulici. „Mne tam tehdy sebrali spolu s dalšími,“ poznamenal.

Oficiální tisková prohlášení byla směšná

Dále uvedl, že na takových akcích si každý mohl udělat obrázek o tom, jak směšná byla následující oficiální tisková prohlášení, která ospravedlňovala zákrok s tím, že šlo o akci nelegálních rozvracečských skupin s protisocialistickým obsahem.

„Když jsem později slyšel, že tehdejší pražský stranický šéf Miroslav Štěpán (byl jsem tehdy několik měsíců čerstvým členem strany) prohlašoval, že na Václaváku byly jakési bandy a gangy, nevěděl jsem, jestli se mám smát či jen kroutit hlavou,“ uvedl s tím, že zastrašování v atmosféře zlomu už ale nepůsobilo.

Sám strávil v cele předběžného zadržení 48 hodin. „Tu vzpomínku dnes už beru jako ukázku absurdnosti z posledních dnů minulého režimu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…