Komunista Ondráček dnes vysvětlí, proč nehlasoval pro vládu

13.07.2018 6:15

Důvody své absence při čtvrtečním hlasování o důvěře v menšinový kabinet ANO a ČSSD dnes na zasedání výkonného výboru KSČM osvětlí svým kolegům a později veřejnosti poslanec Zdeněk Ondráček. Jako jediný z komunistických poslanců nenaplnil doporučení širšího vedení KSČM hlasovat pro vznik menšinové vlády ANO a ČSSD vedené premiérem Andrejem Babišem.

Komunista Ondráček dnes vysvětlí, proč nehlasoval pro vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Při svém rezignačním projevu označil Zdeněk Ondráček poslance pravého spektra poslanecké sněmovny za demokratickou žumpu

Podle názoru části poslanců tak postupoval záměrně kvůli dlouhodobému nesouhlasu s Babišovou vládou. To naznačil na svém facebooku i sám poslanec, když uvedl, že nebyl opilý ani jinak indisponovaný a na hlasování mohl kdykoliv přijít.

Babišův kabinet získal ve dvousetčlenné dolní komoře 105 hlasů od zákonodárců ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili. K vyslovení důvěry stačila nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Z vládních zákonodárců odmítl vyslovit Babišovu kabinetu důvěru pouze bývalý úřadující předseda sociální demokracie Milan Chovanec, který se jednání nezúčastnil. Kvůli pobytu v zahraničí chyběl i poslanec ANO Jiří Mašek. Z opozičního tábora nebyl přítomen jen Petr Pávek (STAN).

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve středečním komentáři k rozhodnutí sociálního demokrata Chovance nehlasovat pro vládu uvedl, že kdyby se to stalo mezi komunisty, požádal by dotyčného, aby rezignoval na stranické funkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…