Komunista Skála debatoval se čtenářem o knížkách. Nahlédněte, co doporučuje k poznání dnešních USA

28.09.2017 14:13

Z PROFILŮ Místopředseda komunistů pro ideově-politickou práci a komunikaci PhDr. Josef Skála, CSc. odpověděl na další dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Tentokrát došlo na literaturu. Jeden z voličů se zeptal, zda by komunistická strana nechtěla znovu vydat knihu známou pod názvem „Musí Amerika zhynout?“, která v českém překladu poprvé vyšla v roce 1951.

Komunista Skála debatoval se čtenářem o knížkách. Nahlédněte, co doporučuje k poznání dnešních USA
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Josef Skála

Kniha „Musí Amerika zhynout?“ vyšla v naší zemi v roce 1951. Jejím autorem je Hershel D. Meyer, který už v roce 1949 psal o tom, zda bylo nutné vyhrožovat atomovou bombou. Prostě a krátce kritizoval předválečnou a válečnou politiků USA za druhé světové války. Jednoho ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz tato kniha zřejmě zaujala.

„Nechtěla by KSČM znovu vydat tuto knihu, která by mnohým otevřela oči? Ono totiž to, co popisuje tato kniha, jako by popisovalo dnešní dobu, až jsem někdy nabýval dojmu, že je opakován do detailu postup politiků, korporací, finančníků k fašizaci západu a přípravě další války,“ napsal občan.

Další otázky a odpovědi naleznete zde.

Skála odvětil, že nové vydání KSČM nechystá, protože by se na ni vrhli všichni sluníčkáři a řiťolezci, jak napsal politik doslova. Obratem ovšem občanovi doporučil některé aktuální tituly na podobné téma.

„Já v ní listoval jako mladý kluk a vzpomínám si na její obsah už jen útržkovitě. Pokud bychom ji vydali znovu, vrhnou se na nás všichni ‚sluníčkáři‘ a jiní řiťolezci jako supi. V zásadě shodné téma však naštěstí zachycují i čerstvé tituly. Vřele doporučuji například knihu Američana Stephena Kinzera Bratři. John Foster Dulles, Allen Dulles a jejich světová tajná válka (Rybka Publishers 2016), nebo Utajené dějiny Spojených států od Olivera Stonea a Petera Kuznicka. Až projdete tyhle dvě, rád Vám nabídnu spoustu dalších,“ odpověděl doktor Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…