Komunista Skála promluvil o vraždě Horákové i své údajné spolupráci s StB

03.02.2017 17:27

O spolupráci s StB, o vraždě Milady Horákové i o prezidentské kandidatuře pohovořil v rozhovoru pro Blesk.cz komunista Josef Skála. Ten nyní podle svých slov zvažuje kandidaturu do Poslanecké sněmovny, zatím se však ještě nerozhodl.

Komunista Skála promluvil o vraždě Horákové i své údajné spolupráci s StB
Foto: archiv
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Skála v rozhovoru mimo jiné uvedl, že se Státní bezpečností nikdy nespolupracoval, i když kolují různé zkazky. Zároveň zdůraznil, že odsuzuje vraždu Milady Horákové. „Jsou věci, které se staly naším jménem a které se stát neměly. Jsme ale jediný politický proud, který se k nim staví čelem. Nezatloukáme, říkáme, že to tak bylo, a hledáme z nich nějaké lekce do budoucna,“ řekl mimo jiné.

Vyjádřil se také ke své úloze v KSČM, kdy je tzv. propagandistou. Za tento název je nešťastný. „Pojem propaganda zní dnes velmi hloupě, jsem si toho vědom, ještě ze mě někdo udělá Goebbelse. Jsem velmi nerad, že se to tak jmenuje, ale zatím nejsem s to s tím něco dělat,“ uvedl. KSČM by si podle něj neměla nechat ujíždět sílící kritické nálady ve společnosti.  

„Jsme tu pro onu většinu lidí, kteří se neměli jak nabalíkovat z privatizace a kteří nesou tak či onak následky toho, že jsme přišli o rodinné stříbro a spoustu věcí v této zemi, a kteří se často potýkají s existenčními problémy. Musíme se stát mnohem víc mluvčím kritických nálad a rozkročit se podstatně více do šířky, protože kritické nálady dnes jdou napříč velmi širokým spektrem,“ zmínil také Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Skála se v rozhovoru vyjádřil i k obnovení trestu smrti. To je podle něj velmi složité téma. „Vezměte si Breivika. Udělal by to, co udělal, kdyby mu hrozil trest smrti? Nevím. Je pravda, že Olga Hepnarová taky zajela lidi náklaďákem a bylo jí jedno, že bude popravená. Jsou otázky, na které jednoduchá odpověď neexistuje. Možná existuje kategorie trestných činů, velmi brutálních, nelítostných, kdy jich následně ani pachatel nelituje, kdy bych o obnovení trestu smrti možná uvažoval. Ale jsem si vědom, že trest smrti je nástroj, kterého lze zneužít a nelze jej vzít zpátky. Nikterak neagituji za obnovení trestu smrti. Určitě bych nic takového neinicioval,“ řekl. 

  • Původní text ZDE

Závěrem se pak člen KSČM vyjádřil k prezidentským volbám. Není schopen zatím říci, zda strana bude mít vlastního kandidáta. Podle slov mluvčí KSČM Heleny Grofové má Skála nabídky z řad příznivců strany, aby kandidoval sám.

„Řekněte, že jsem se strašně smál, když jste o tom hovořil. Podobné téma se stává tématem v úplně jiném kontextu, na úplně jiné úrovni a teď o tom takhle spekulovat by bylo legrační,“ sdělil. „Pro mě Michal Horáček není důstojný kandidát. Zatím neznám důstojného protikandidáta Miloše Zemana. Až bych ho poznal, tak se o tom můžeme bavit, ale zatím se žádný nerýsuje,“ vyjádřil se k Zemanovu rivalovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…