Komunista Zdeněk Ondráček včera koukal na 30 případů majora Zemana. Nechtějte ani vědět, co během toho stvořil

23.11.2016 11:38

V populárním televizním seriálu o majoru Zemanovi patří k nejznámějším dílům epizoda z roku 1968 nazvaná „Štvanice“. Policejní detektiv Jan Zeman v něm musí čelit útokům těch, kteří chtějí účtovat s bezpečnostními složkami za jejich chování v minulosti. A jiný bývalý policejní detektiv, dnešní poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, si prý nyní připadá přesně jako on tehdy.

Komunista Zdeněk Ondráček včera koukal na 30 případů majora Zemana. Nechtějte ani vědět, co během toho stvořil
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček se stal „hvězdou“ médií zejména v posledních dnech. Přispěla k tomu zejména jeho poslanecká iniciativa (spolu s více než 60 dalšími poslanci), když navrhl přidat do trestního zákoníku trestný čin hanobení prezidenta republiky.

Proti návrhu se okamžitě zvedla vlna protestů, která kromě samotného nápadu chránit prezidenta zasáhla i samotného Ondráčka. Posvítila si na něj Nora Fridrichová ve své show 168 hodin a mnozí další, přičemž prakticky všichni připomínali Ondráčkovi jeho policejní minulost.

Zdeněk Ondráček, ještě před pár lety elitní protikorupční detektiv, začínal u policie ještě před rokem 1989. Jako začínající policista se účastnil zásahů proti opozici a o zásazích dokonce jednou pohovořil do kamery Československé televize. Video s mladým Ondráčkem se okamžitě stalo hitem internetu.

V depresivním rozpoložení z událostí posledních dní pak poslanec Ondráček v úterý večer usedl k televizi, kde právě dávali epizodu ze seriálu Třicet případů majora Zemana.

Díl „Štvanice“ se odehrává v roce 1968, kdy po uvolnění poměrů v celém Československu začíná kritická diskuse o komunistické minulosti. Zejména jsou rozebírány případy z padesátých let. Týká se to i hlavního hrdiny seriálu, který je po téměř dvaceti letech popotahován za svou roli ve vyšetřování vraždy komunistického funkcionáře v obci Plánice. Ta je v roce 1968 prezentována jako příklad justiční zvůle.

Jan Zeman je vyřazen z týmu vyšetřovatelů a svou tehdejší roli musí obhajovat před soudem. Tam však dorazí v početném zastoupení obyvatelé Plánice, kteří přimějí klíčového svědka – místního faráře – změnit výpověď a Zemana očistit. Profesor Braun a básník Daneš, kteří usilují o jeho potrestání, tak odcházejí od soudu zklamáni.

Pokud jste epizodu „Štvanice“ nestihli večer, podívejte se nyní zde:

V průběhu dílu můžeme sledovat, jak je hlavní hrdina vystaven útokům „demokratizátorů“, kteří se nezastaví ani před jeho malou dcerou. Ta v jedné z nejvypjatějších scén v slzách popisuje, jak musela ve škole stát na stupínku a učitelka říkala dětem: „Podívejte se, jak vypadá dcera jednoho z těch, co odpovídají za padesátá léta.“ Zeman je vláčen médii, zejména redaktorkou Konečnou, která se mu věnuje ve svém publicistickém seriálu.

To všechno poslanci Ondráčkovi připomnělo jeho vlastní osud. Proto se při sledování vyznal na svém facebookovém profilu: „Přátelé, právě koukám na mjr. Zemana, díl Štvanice, a je zajímavé, jak je nadčasový a jak hrozně se hodí na dnešní dobu. To, co se děje dnes, je jak přes kopírák toho, co bylo v roce 1968.“

Pod příspěvkem se rozeběhla velmi dramatická diskuse, v níž někteří Ondráčka kritizovali, jiní mu dávali za pravdu. Zazněl v ní mimo jiné i názor odkazující k vystoupení básníka Daneše před soudem se Zemanem: „Petr Štěpánek jako básník Daneš: ‚My básníci‘ a umělci jsme svědomí tohoto národa. Jako kdybych slyšel ty dnešní komedianty Bartošku, Dyka a další.“

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…