Komunisté budou jednat o podpoře Rusnoka, nechtějí pravicovou koalici

23.07.2013 13:06

Komunističtí poslanci by mohli vládu Jiřího Rusnoka podpořit kvůli tomu, aby se nevrátila vláda pravice. Naznačil to v úterý jejich předseda Pavel Kováčik, který se jako poslední ze zástupců sněmovních klubů setkal na lánském zámku s prezidentem Milošem Zemanem. Rozhodnutí klubu padne ale až na začátku srpna, tedy jen krátce před tím, než bude Sněmovna o důvěře Rusnokově vládě hlasovat.

Komunisté budou jednat o podpoře Rusnoka, nechtějí pravicovou koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

"Začíná převládat takový ten přístup, že je třeba udělat vše pro to, aby se nevrátila dosavadní pravicová vláda," řekl Pavel Kováčik novinářům k náladě uvnitř strany. Zatím ale ještě podle něj nelze říci, že komunisté podpoří nebo nepodpoří Rusnokovu vládu.

"Komunističtí poslanci budou mít názor jednotný poté, co proběhne jednání poslaneckého klubu. To jednání bude zhruba někdy 6. nebo 7. srpna," uvedl Kováčik a tím, že komunističtí poslanci budou pak hlasovat jednotně.

Kováčik odsoudil názory některých poslanců, kteří uvažují o tom, že při hlasování o důvěře opustí sněmovní sál. Snížili by tak počet potřebných hlasů, který je potřeba pro vyslovení důvěry získat. To je pro KSČM podle Kováčika nepřípustné.

K možným překážkám pro podporu vlády, kterou nechal Zeman sestavit po pádu kabinetu Petra Nečase (ODS), Kováčik nicméně zopakoval: "Pro nás daleko větší překážkou je, že by se měla vrátit vláda ODS, TOP 09 a LIDEM, tedy to, co tady bylo dosud, a to, co pro téměř 90 procent občanů je nepřijatelné."

O podpoře už s komunisty jednal před týdnem Jiří Rusnok, který poté řekl, že s KSČM sdílí třeba snahu o proinvestiční rozpočet. Šéf KSČM Vojtěch Filip uvedl, že pro stranu bude klíčové, aby vláda souhlasila s předčasnými volbami,

To, že byl do Lán povolán až jako poslední s předsedů poslaneckých klubů, vnímá Kováčik "jako vrchol toho jednání". Miloš Zeman se už v neděli sešel s představiteli Věcí veřejných a v pondělí se šéfy poslanců ČSSD, ODS a TOP 09 a STAN. ODS a TOP 09 trvají na tom, že úřednické vládě hlas nedají. VV a ČSSD budou o podpoře ještě diskutovat a také chtějí rozhodnout do 6. srpna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…