Komunisté chtějí úpravy zákona o dětské skupině

25.01.2016 14:46

Do tzv. dětských skupin by měly chodit děti nejvýše do pěti let věku, před zahájením povinné školní docházky by musely navštěvovat obvyklou mateřskou školu nebo přípravný ročník základní školy. Úpravu zákona o dětské skupině navrhly poslankyně opoziční KSČM. Komunisté v minulosti už dvakrát podobný návrh neprosadili, a to při schvalování zákona ani při jeho novelizaci, jež odvracela hrozbu zániku zejména lesních školek.

Komunisté chtějí úpravy zákona o dětské skupině
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

V současnosti můžou děti chodit do dětské skupiny až do nástupu do prvních tříd základních škol. Poslankyně KSČM nyní upozorňují na rozsáhlou vládní novelu školského zákona, která zavede povinnou předškolní docházku od pátého roku dítěte. Za současného stavu by se mohla uskutečnit i v dětské skupině, jejíž funkcí je zejména hlídání dětí a pravidelná péče o ně, podotkly předkladatelky.

„Novela zákona umožní kvalifikované a pravidelné předškolní vzdělávání dětí pedagogickými pracovníky s odpovídajícím vzděláním, a to v rámci sítě kvalitních mateřských škol a školských zařízení zapsaných v rejstříku ministerstva školství,“ píšou Marta Semelová, Alena Nohavová a Hana Aulická Jírovcová v důvodové zprávě.

Zákon o dětských skupinách dal právní rámec zařízením, která začala vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách. Parlament jej přijal předloni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…