Komunisté jsou připraveni podpořit menšinovou vládu ČSSD, tvrdí Kováčik

25.07.2013 8:40

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik za svoji stranu uvedl, že se její poslanci ještě nerozhodli, zda podpoří vládu Jiřího Rusnoka. Uvažovat se dá prý ale o tom, že by v druhém pokusu byli komunisté ochotni podržet menšinovou vládu ČSSD.

Komunisté jsou připraveni podpořit menšinovou vládu ČSSD, tvrdí Kováčik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Kováčik v rozhovoru pro server Prvnízprávy.cz poznamenal, že jakákoli vláda, která bude následovat po kabinetu Petra Nečase (ODS), bude v každém případě lepší. "Společně se sociální demokracií jsme v tomto volebním období několikrát usilovali o vyslovení nedůvěry Nečasově vládě," dodal šéf komunistických poslanců.

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro server Aktuálně.cz uvedl, že vláda Jiřího Rusnoka je "šidítkem na levicového voliče", protože kvůli nedostatečné podpoře ve sněmovně stejně nebude schopna změnit pravicovými kabinety zavedené zákony. S tím Kováčik souhlasí, upozornil ale, že diskuse v jeho straně stále probíhá.

Šéf komunistických poslanců připomněl, že to byla právě jeho strana, která navrhovala nominaci Sobotky už při prvním pokusu prezidenta. "To ale Sobotka odmítl a teprve později se přihlásil do eventuálního druhého pokusu," říká s tím, že komunisté jsou stále připraveni menšinovou vládu sociálních demokratů podpořit.

Výsledek hlasování není jistý

Jak ale nakonec hlasování o důvěře Rusnokově vládě dopadne a zda se sociální demokraté dostanou ke slovu, není jasné. Ani ČSSD totiž není v tomto směru jednotná. Rozporné názory se objevují ve vedení strany, kde se pro podporu Rusnokovy vlády vyslovuje například Michal Hašek nebo Zdeněk Škromach. Na jejich stranu se přidal také šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …