Komunisté ke kauze OKD: Vlastníci se zisky na zahraničních kontech vydírají stát

28.09.2013 17:32

Alarmující situace, která vyžaduje neodkladná mimořádná rozhodnutí. Tak hodnotí problémy společnosti OKD předseda KSČM Vojtěch Filip. Ve svém prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, uvádí, že za nezbytné považuje především odkrytí dluhů a privatizačních smluv.

Komunisté ke kauze OKD: Vlastníci se zisky na zahraničních kontech vydírají stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Za kořeny problémů OKD totiž Filip považuje právě privatizaci, která začala už v roce 1991 a byla dokončena v roce 2004. Podle jeho názoru byl podnik prodán za nezvykle nízkou cenu, o kterou se zajímá i protikorupční policie. „Společnost je dnes zatížena nesplácenými dluhy a hrozí propouštění. Nehorázné je za této situace jednat se zástupci zaměstnanců o výrazně redukované kolektivní smlouvě. Horníci tuto situaci nezavinili,“ zdůrazňuje.

Předseda komunistů kritizuje vlastníky OKD zejména za to, že se svými zisky na zahraničních kontech nyní vydírají stát a chtějí po něm, aby napravoval jejich chyby. „Podíl státu na dalším provozu dolů ve prospěch soukromého vlastníka je vyloučen a vklad do pomalejšího útlumu bez změny vlastnické formy by sice oddálil přízrak bankrotu či likvidace, ale nebyl by trvalejším řešením,“ myslí si Filip a ztotožňuje se tak s postojem premiéra v demisi Jiřím Rusnokem.

Celé prohlášení ZDE

Komunisté dle Filipových slov podporují hornické odbory. Než prý totiž dávat finanční prostředky podnikatelům, jako je Zdeněk Bakala, je lepší věnovat je přímo horníkům, a to například do hornického fondu. Ten by jim podle jejich předsedy bezprostředně pomáhal nad rámec běžné sociální sítě v jejich tíživé situaci, třeba i na financování předčasného důchodu.

Nová vláda by měla tu odpovědnost unést

Filip považuje za nutné především odkrýt dluhy a odtajnit privatizační smlouvy. „Pokud byly smlouvy špatné, je třeba z toho vyvodit politickou a právní odpovědnost těch, kteří je podepsali. Pokud nebyly podmínky smluv plněny, je třeba z toho vyvodit jak sankce, tak i případnou trestně právní odpovědnost, a to ještě před uplynutím promlčecí lhůty. Pokud vláda Jiřího Rusnoka zvažuje nalézt pro řešení strategického partnera ze zahraničí, musí být součástí tohoto řešení i odpovědnost státu za surovinovou a energetickou bezpečnost země,“ navrhuje.

Zároveň upozorňuje na skutečnost, že tyto problémy se budou řešit i po volbách, a proto by měla vzniknout vláda, která tuto odpovědnost unese. „Je třeba si uvědomit, že politika není druh podnikání, je to služba občanům. U Andreje Babiše, stejně jako u Víta Bárty, je problém rozlišit podnikání a jejich politické zájmy. U Zdeňka Bakaly je známo, že již dříve sponzoroval politické strany jako ODS a TOP 09. Proto bychom měli volit strany, které hájí zájmy většiny občanů, a ne úzké skupiny privatizátorů či rentiérů,“ vzkazuje voličům.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…