Komunisté navrhují, abychom směli dodávat do íránské elektrárny. Zákaz je prý zbytečný

14.06.2014 14:43

KSČM znovu ve sněmovně předložila návrh na zrušení zákona, který českým firmám zakazuje dodávat zařízení pro jadernou elektrárnu v íránském Búšehru. Zákon z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Již tenkrát tento obchod kritizovaly Velká Británie a USA, protože měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí nukleárních projektů.

Komunisté navrhují, abychom směli dodávat do íránské elektrárny. Zákaz je prý zbytečný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Zákon o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s tehdy budovanou elektrárnou v Búšehru.

Vláda Miloše Zemana ho tehdy předložila ve snaze zabránit ZVVZ dodat do elektrárny vzduchotechnické zařízení. Spojenci Prahy se obávali, že Írán může zařízení dodávané do elektrárny použít pro své vojenské programy.

Komunisté nyní namítají, že zákon je neaktuální, protože elektrárna je hotová a žádné české podniky již nemůžou své případné dodávky uskutečnit. „Zákon, který nemůže upravovat žádné společenské vztahy, nemá význam a jen zatěžuje český právní řád. Proto je nejvhodnější zákon zrušit jako nepotřebný," stojí v důvodové zprávě.

Návrh už dvakrát narazil

Elektrárna má výkon tisíc megawattů a pokrýt by měla 2,5 procenta íránské spotřeby elektrické energie. Írán ji vybudoval s ruskou pomocí. Agentura Reuters letos v únoru s odvoláním na íránského velvyslance informovala, že Rusko by pro elektrárnu v Búšehru mohlo postavit druhý reaktor výměnou za íránskou ropu. Západ se obává, že reaktor v Búšehru by Íránu mohl posloužit k případnému vývoji jaderné zbraně, Teherán ale veškeré úsilí v tomto smyslu popírá.

Od roku 2009 se jedná už o třetí pokus. V tomto roce poslanci totožný návrh propustili do druhého čtení, ale výbor pro obranu ho doporučil zamítnout. V roce 2011 návrh tehdejší sněmovna zamítla již v prvním čtení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …