Komunisté odmítli schválit Konečnou do čela eurokandidátky. Semelová se pak pustila i do Filipa

15.09.2018 11:40

VÍME PRVNÍ Poněkud ostřejší průběh, než se očekávalo, má víkendové jednání ÚV KSČM. Nemile překvapena tím byla zejména místopředsedkyně strany a europoslankyně Kateřina Konečná. ParlamentníListy.cz získaly informace přímo z jednacího sálu.

Komunisté odmítli schválit Konečnou do čela eurokandidátky. Semelová se pak pustila i do Filipa
Foto: Vít Hassan
Popisek: Komunistický první máj v Brně

Jedním z bodů, které měl ústřední výbor projednat, bylo definitivní schválení lídra kandidátky do jarních eurovoleb. Navržena byla právě Kateřina Konečná, která je europoslankyní už od roku 2014.

Ústřední výbor ovšem její nominaci do čela kandidátky nepotvrdil, rozhodl se tento bod jednání odložit.

Samotnou europoslankyni to podle zdroje ParlamentníchListů.cz zjevně nemile překvapilo. Následně se přihlásila do diskuse a začala kolegy upozorňovat, že odložení bodu nebylo dobrým rozhodnutím, protože „kampaň nepočká“.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Musíme včas objednat reklamu v metru,“ upozorňovala. Když se začne reklama objednávat až v prosinci, bude už podle ní pozdě. V jejím příspěvku také zaznělo, že „nikam jinam než do metra se komunistická reklama nedostane“.

Následně se o bodu rozproudila debata, ve které Jan Navrátil mimo jiné pronesl: „Chci ti, Katko, nalít optimismus do žil. Katko, bude hůř.“

Ke kampani vystoupil i další europoslanec Jaromír Kohlíček. Ten upozornil, že například v Teplicích, ale i v dalších městech se musí o zábor veřejných ploch žádat už na začátku roku a strana na to nesmí zapomenout.

Pak Kohlíček hovořil o tom, jak by měli vypadat europarlamentní kandidáti KSČM. „Každý kandidát by měl znát dva světové jazyky,“ řekl například.

Semelová: Pane předsedo, já čekala mobilizaci

Nemluvilo se ale jen o volbách. Člen ÚV Hrůza ve svém vystoupení vzpomínal na účast komunistů na akci u sochy maršála Koněva k 21. srpnu 1968. U sochy na Praze 6, která se v poslední době stala předmětem kontroverzí, byla právě na výroční den odhalena tabulka představující maršála Koněva včetně jeho negativních činů.

Právě proti tomu komunisté protestovali. Hrůza ocenil, že účast komunistů proběhla „v bojové náladě“. „Postavili jsme se přepisování historie,“ zdůraznil komunista a dodal, že podobných akcí nejspíš bude přibývat, protože antikomunismus je stále silnější.

Další člen ÚV, Miroslav Kavij, kritizoval komunistické poslance. Když se ve Sněmovně hlasovalo o usnesení k roku 1968, hlasovali tři komunističtí poslanci pro něj, ostatní se zdrželi. Usnesení obsahovalo formulace, že srpen 1968 byl „invazí“ a „okupací“. „Poslanecká sněmovna deklaruje, že vtrhnutí vojsk pěti států Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do Československa bylo aktem invaze a následné okupace a bylo v rozporu s mezinárodním právem,“ bylo schváleno.

Důvodem, proč bylo usnesení Sněmovně navrženo, bylo podle Jana Bartoška z KDU- ČSL to, že komunisté v poslední době překrucují dějiny. „Rozhodli jsme se požádat o zařazení tohoto bodu z důvodu, že ať už komunistická strana v rámci České republiky, tak i Rusko se chová tak, že znevažuje a překrucuje to, co se tehdy odehrálo v roce 1968,“ řekl doslova Bartošek.

Podle Kavije proti tomu komunisté měli protestovat. „Nenašel se mezi nimi nikdo, kdo by se postavil proti,“ kritizoval Kavij.

S kritikou vystoupila i bývalá poslankyně a dnes senátní kandidátka na Praze 12 Marta Semelová, a zaměřila ji přímo na předsedu strany Vojtěcha Filipa. „V úvodním slově předsedy jsem čekala mobilizaci nás všech,“ uvedla vzhledem k říjnovým komunálním volbám. Jenže místo toho delegáti slyšeli kritiku okresních organizací, že do komunálních voleb sestavily málo kandidátek.

Takto se podle Semelové politika dělat prostě nedá. „Bylo rozprášeno mediální oddělení a pak se divíme, že mediální politika nefunguje,“ připomněla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…