Komunisté se budou radit o postupu při hlasování o nedůvěře vládě

14.05.2021 7:20

Širší vedení komunistů dnes probere, jak by měli komunističtí poslanci postupovat při hlasování o nedůvěře kabinetu hnutí ANO a ČSSD.

Komunisté se budou radit o postupu při hlasování o nedůvěře vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

Svolat schůzi Sněmovny, na které by se poslanci vyslovili k dalšímu trvání vlády, chtějí opoziční koalice Spolu a Piráti s hnutím STAN počátkem června. Předseda KSČM Vojtěch Filip ČTK řekl, že do té doby se zřejmě výkonný výbor sejde ještě jednou, téma chce ale spolustraníkům nadnést již dnes.

Opoziční koalice ve čtvrtek ohlásily, že mají dost podpisů ke svolání schůze. K prosazení svého návrhu ale nemají dost hlasů. Pro vyslovení nedůvěry vládě je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Koalice Spolu, Piráti a STAN mají dohromady jen 68 hlasů, takže pro svůj návrh musejí získat ještě alespoň 33 dalších poslanců. Hnutí SPD bude hlasovat pro nedůvěru vládě, jeho sněmovní frakce má 19 členů, stejně i tři poslanci Trikolóry.

Komunisté, kteří do poloviny dubna menšinový kabinet podporovali, mají poslanců 15. Podle předsedy klubu KSČM Pavla Kováčika budou komunisté s vysokou pravděpodobností hlasovat pro vyslovení nedůvěry. O tom, zda k tomu poslanci přistoupí jednotně, rozhodne klub před hlasováním.

Prezident Miloš Zeman několikrát řekl, že pokud by Sněmovna menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD vyslovila nedůvěru, nechal by Babišův kabinet dovládnout v demisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…