Komunisté se prý bojí Okamury

31.01.2018 8:05

Komunisté se podle dnešního vydání Lidových novin obávají spojení hnutí ANO Andreje Babiše a SPD Tomia Okamury. Mají prý strach z nařčení z „hnědnutí“ v případě, že by podpořili vládu právě s okamurovci.

Komunisté se prý bojí Okamury
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

Komunisté se netají, že sice nechtějí být přímo členy vznikající vlády pod vedením ANO, ale rádi by měli vliv na to, co bude kabinet prosazovat. Své priority tak chtějí protlačit z pozice strany, jež bude podporovat menšinovou vládu.

Anketa

Která strana nejlépe hájí prezidenta Zemana?

6%
3%
80%
1%
10%
hlasovalo: 11948 lidí
 

V tu chvíli by pak strana nejraději viděla spojenectví ANO s ČSSD, naopak se obává okamurovců. „S SPD to problém je, škubalo by nás to na kusy,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Strana se totiž obává, že tradičně ostře levicoví voliči by protestovali proti „hnědnutí“ své partaje. 

Dolejš také podotýká, že je nutné, aby KSČM při jakékoliv podpoře vlády nebyla jen ocásek. „Ale aby bylo vidět, že tam hrajeme svou roli,“ uvedl Dolejš. 

Důležité jsou také počty. Pokud by ANO spolupracovalo s ČSSD, dohromady by měli 93 poslanců. S podporou KSČM by pak disponovali 108 mandáty, v případě okamurovců by pak měli až 115 křesel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …