Komunisté se zapojí do debaty o změnách důchodového systému

17.01.2020 17:40

Komunisté se zapojí do diskuse o plánovaných změnách systému důchodů. Předseda KSČM Vojtěch Filip se dnes s premiérem Andrejem Babišem (ANO) dohodl na zapojení KSČM do nové skupiny, která má probrat výsledky komise pro spravedlivé důchody. Filip to po jednání řekl novinářům. Babiš dodal, že ve skupině budou za ANO lidé z praxe, další zastoupí vládní ČSSD a možnost vyslat svého experta dostali i komunisté.

Komunisté se zapojí do debaty o změnách důchodového systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) souhlasí s tím, že se na přípravě návrhů mají podílet odborníci z praxe. Poukázala na to, že už rok zasedají v její komisi pro spravedlivé důchody. Předsedkyně komise Danuše Nerudová ČTK řekla, že vznik premiérovy skupiny vítá. Věří, že v ní začne politický dialog o podobě reformy, a to i v koalici.

Komisi pro spravedlivé důchody zřídila Maláčová před rokem. Zasedá v ní přes 40 zástupců stran, resortů, univerzit, odborů, firem i neziskových organizací. Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů vytvoření týmu, který by navrhl reformní změny penzí, slíbila ve svém programu. V něm důchodovou reformu označila za první ze svých šesti hlavních priorit. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale už několikrát řekla, že je skeptická k tomu, že by tato vláda jasnou reformu přijala.

Maláčová ČTK k Babišovu záměru zřídit novou skupinu sdělila, že je ráda, že premiér bere reformu stejně vážně jako ona. „Je naprosto normální, že se potřebuje (Babiš) poradit. Jde totiž o velmi komplikovaný systém. Souhlasím i s tím, že se na tak zásadním materiálu musí podílet odborníci z praxe. Proto s nimi na komisi pro spravedlivé důchody o podobě reformy diskutujeme už téměř rok. Budu ráda, když se pan premiér zúčastní příštího jednání, kde si od nich vše může nechat vysvětlit,“ uvedla Maláčová.

Babiš po pondělním jednání koalice uvedl, že chce zapojit do debaty o změně důchodů experty z praxe, například ředitele České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a úředníky ministerstev či úřadu práce. „To nejsou ti pseudoteoretici, kteří do toho mluví, to jsou lidé z praxe,“ řekl premiér. ANO podle něj do skupiny vyšle tři lidi, další pak i sociální demokraté. „Tak jsem (Filipovi) řekl, tak fajn, dodejte nám nějakého experta, který by si sedl s našimi experty a řekl svůj názor. Není to žádná komise,“ konstatoval Babiš, který podle Filipa zástupce hnutí ANO do skupiny už vybral.

Premiér dnes kritizoval, jak nynější komise funguje. Jsou v ní politici, přitom to má být expertní tým, řekl novinářům po jednání s Filipem. „Mám dojem, že je to marketingový nástroj paní ministryně (práce Jany Maláčové, ČSSD),“ uvedl.

Nerudová se ohradila proti tomu, že by komise nebyla dostatečně expertní. Je přesvědčena o tom, že v ní zasedají největší odborníci na důchodový systém v Česku. Vznik nové skupiny jako útok na svou komisi či zdržovací taktiku v přípravě reformy nevnímá.

„Naopak ho vítám a jsem ráda, že pan premiér ustavuje nějakou politickou skupinu, která bude dál pracovat s vytvořenými návrhy, a politici nad nimi budou hledat politickou shodu. Jsem velmi ráda, že začne politický dialog. Diskuse nad návrhy musí proběhnout i v koalici,“ řekla ČTK Nerudová.

Komise pro spravedlivé důchody se shodla na tom, že by se nynější veřejný důchodový systém mohl rozdělit na dva pilíře – nultý se solidárním důchodem z daní, a první se zásluhovou částí z odvodů. Nerudová podotkla, že tento krok doporučuje i Světová banka. Shoda na tom, jak vysoké by měly částky být, zatím není. Maláčová navrhuje tři varianty. Návrhy ale neřeší příjmy, aby byl systém udržitelný.

Větší reforma penzí si podle premiéra vyžádá delší čas a shodu celého politického spektra. Prioritně hodlá Babiš řešit změny, které budou mít rozpočtový dopad v nejbližších letech. Zmínil srovnání rozdílu penzí žen a mužů a dřívější důchody pro náročné profese. Tato témata už komise probírala a předala je koaličním stranám k rozhodnutí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…