Komunisté trvají na referendu k církevním restitucím. Duka se bouří

18.11.2013 20:26

Jedni z nejhlasitějších kritiků církevních restitucí, komunisté, trvají na jejich co nejráznější revizi. Po přijetí zákona o obecném referendu by na toto téma chtěli ihned uspořádat lidové hlasování. Pro server Týden.cz to uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Komunisté trvají na referendu k církevním restitucím. Duka se bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

"Každý zákon, který sněmovna přijme, pak může zrušit. My chceme dát možnost občanům vyjádřit se v referendu," sdělil postoj KSČM. Referendum by podle jeho názoru nebylo nutné, pokud by se na parametrech změny či novelizace zákona o církevních restitucích shodla vláda. Takovou možnost ale nepovažuje za příliš reálnou. „Vzhledem k tomu, jak teď probíhají jednání o vládě, tak nevěříme, že se to z vládních lavic podaří opravit. Zejména, pokud by ve vládě měla být KDU-ČSL," dodal.

S názorem komunistů ale nesouhlasí kardinál Dominik Duka. "V referendu se rozhodují věci obecné důležitosti, ale neřeší se otázky spravedlnosti či nespravedlnosti. To bychom potom měli třeba referendum, zda odsoudit toho nebo onoho. Pak bychom měli také referendum, zda budeme obnovovat trest smrti," zpochybnil tento možný krok.

"Tuhle argumentaci samozřejmě znám a souhlasím s ní. Referendum by samozřejmě nebylo o tom, zda zasahovat do majetkových poměrů církve, ale o tom, zda by sněmovna získala mandát k tomu zákon měnit," vysvětlil ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Zákon o církevních restitucích chce zrevidovat i ČSSD. Minulý týden ale její vedení připustilo, že změna není možná bez souhlasu církve. Podle Duky lze ale hovořit maximálně o detailech technického rázu.

K žádosti komunistů, kteří chtějí referendum o církevních restitucích, by se mohl přidat i Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. "Co se týče všeobecného referenda, nikdy jsem neřekl, že by se v něm mělo hlasovat o církevních restitucích, ale že v něm lidé musí mít možnost hlasovat o čemkoliv," řekl pro Týden.cz předseda hnutí. Podobně jako ČSSD chce s církvemi dále vyjednávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…