Komunisté vybírali lídry do krajských voleb

30.01.2016 21:34

Středočeskou kandidátku KSČM vede do letošních krajských voleb současný radní pro kulturu středočeského hejtmanství Zdeněk Štefek. Náměstek hejtmana pro oblast finanční kontroly Pavel Jetenský, který kandidátku před čtyřmi roky vedl, klesl na 24. místo. Kandidátku včetně lídra dnes schválila krajská konference středočeské KSČM, řekla ČTK krajská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová.

Komunisté vybírali lídry do krajských voleb
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Štefek v minulých krajských volbách kandidoval z druhého místa, Fialová byla na minulé krajské kandidátce třetí, nyní si pohoršila o dvě místa. V první pětici na kandidátce jsou také místopředseda krajského výboru pro dopravu Ivan Cinka, místopředseda komise pro majetek kraje Josef Dovolil a člen výboru pro sociální věci Václav Melša. Zatímco Cinka byl v první pětce i na minulé kandidátce, Melša povýšil z osmého místa a Dovolil z druhé desítky.

Lídr kandidátky byl podle předsedy středočeského krajského výboru KSČM Stanislava Grospiče zvolen v prvním kole. Na post lídra byli vedle Štefka ještě nominováni předseda komise pro majetek kraje Pavel Hubený a místopředseda komise pro bezpečnost Zdeněk Milata. Podoba kandidátky by po dnešku měla být konečná, vedení KSČM by do ní zasahovat nemělo. „Krajská kandidátka je věcí kraje,“ uvedl Grospič.

Kandidátky do krajských voleb sestavují i další strany. Ve čtvrtek schválil kandidátku krajský výkonný výbor ČSSD, lídrem bude současný hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. ANO chce mít za volební jedničku místopředsedkyni Sněmovny Jaroslavu Jermanovou, ODS bude mít v čele krajské kandidátky starostu Líbeznic u Prahy a místopředsedu strany Martina Kupku. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) povede do voleb kolínský starosta a krajský zastupitel Vít Rakušan.

Krajské volby ve Středočeském kraji v roce 2012 vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. TOP 09 a Starostové mají deset zastupitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…