Komunisté vyhlásili teror národu a dnes mají vládnout. Političtí vězni se bouří

01.12.2013 10:57

Konfederace politických vězňů velmi hlasitě vzdoruje proti rušení lustračního zákona, které se podle všeho připravuje v režii ČSSD, KSČM a hnutí ANO. Lidé perzekuovaní komunistickým režimem poukazují na to, že ani téměř čtvrt století po pádu autoritářského režimu nebyl potrestán téměř nikdo z jeho protagonistů. A teď se jim navíc má umožnit další vládnutí.

Komunisté vyhlásili teror národu a dnes mají vládnout. Političtí vězni se bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Naděžda Kavalírová

„V 50. letech minulého století zločinný a zavrženíhodný komunistický režim vyhlásil vlastnímu národu třídní boj. Ani po 24 letech od tzv. sametové revoluce nedošlo k právnímu narovnání ani k morálnímu odsouzení zločinů komunismu. Proto protestujeme a nesouhlasíme, aby došlo k jakékoliv revizi platných lustračních zákonů,“ upozorňují političtí vězni v čele s Naděždou Kavalírovou.

Komunistická strana Československa byla označena za zločinnou, a to nejen experty, ale dokonce i zákonem. Podle konfederace je KSČM pokračovatelkou této strany a z tohoto hlediska není možné zrušit lustrační zákony. Uvedená politická strana se totiž nevyrovnala s temnou minulostí.

Zrušení lustračního zákona komunisté již navrhli a ČSSD spolu s ANO vyjádřily případnou ochotu tento návrh podpořit. Místopředsedkyně ANO Věra Jourová při obdobných příležitostech do médií opakovaně prohlásila, že ji po roce 1989 poškodili lidé, kteří měli čisté lustrační osvědčení. Lustrační zákony tak podle jejího názoru téměř čtvrt století po revoluci pozbývají smyslu. Připomeňme, že v roce 2006 prožila Jourová více než měsíc ve vazbě v souvislosti s podezřením z korupčního jednání, ale soud později konstatoval, že se skutek nestal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…