Komunisté zůstávají nejsilnější stranou, ODS ztratila 3 467 členů za rok

05.04.2015 6:42

Politické strany v Česku nejsou právě nejpočetnější. Téměř všechny strany zastoupené v parlamentu členy ztrácejí. Občanským demokratům odešlo za poslední rok dokonce téměř 3 500 spolustranníků. Výjimkou je ANO Andreje Babiše, které roste, ale je třeba mít na paměti, že jde o relativně mladou stranu, která zatím nemá členskou základnu příliš početnou. Zprávu přináší server iDnes.cz, který také patří Andreji Babišovi.

Komunisté zůstávají nejsilnější stranou, ODS ztratila 3 467 členů za rok
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Většině stran zastoupených v poslanecké sněmovně ubývají členové. Na svém zůstává Úsvit přímé demokracie, což by byla zpráva v zásadě potěšující, kdyby strana neměla stále jen devět členů. Spokojený může být ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, neboť jeho hnutí posílilo o více než osm set nových členů a členek.

Fiala nevidí situaci černě

Nejpočetnější stranou zůstávají komunisté, i když i těm ubylo 1 353 spolustranníků. Rekordmanem však je ODS, která meziročně přišla o 3 467 členů. Oslabila i členská základna TOP 09 a lidovců. ČSSD prozatím údaje o přírůstku či úbytku členů nezveřejnila s odůvodněním, že se s čísly musí napřed seznámit vedení strany a pak budou představena i veřejnosti.

Politolog Pavel Šaradín varuje, že úbytky členů strany ohrožují. Jednak proto, že ztrácejí potenciální schopné politiky, kteří by mohli vést místní organizaci, krajskou organizaci nebo voliče oslovovat dokonce z celostátní úrovně, ale i kvůli penězům. Méně členů znamená také méně stranických příspěvků.  

Ačkoli je na tom nejhůře ODS, která mezi lety 2014–2015 ztratila téměř 3 500 členů, její předseda Petr Fiala je relativně v klidu. „Pokles očekávám, není nutně negativní. Nedávno jsme zrušili dvě pražské oblasti a ODS celkově prochází řadou vnitřních změn. Důležité je, že se nám hlásí i noví členové, které oslovuje naše pravicová politika,“ sdělil Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…