Komunistická vláda byla lepší než Nečasova, napsal novinář

15.01.2014 11:26

Šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka se v názorové rubrice MF Dnes ohrazuje vůči slovům Břetislava Rychlíka, který mu přiřkl slova, že před rokem 1988 bylo líp. To prý Patočka netvrdí a nikdy netvrdil, stojí si ovšem za svým stanoviskem, že vláda Ladislava Adamce byla lepší než vláda Petra Nečase (ODS).

Komunistická vláda byla lepší než Nečasova, napsal novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

Jakub Patočka se vymezuje vůči tomu, že by v článku pro Deník Referendum uvedl, že před rokem 1988 bylo lépe, jak mu přiřkl Břetislav Rychlík. "Napsal jsem: a) že Adamcova vláda byla lepší než Nečasova, b) že zatímco za Adamce (po říjnu 1988) už všichni věděli, že se poměry vyvíjejí k lepšímu, za Nečase bylo celou dobu otázkou jen to, jak hluboko ještě klesnou," uvádí svá slova na pravou míru šéfredaktor.

A svou myšlenku dále rozvíjí. "Adamcova vláda představovala zlepšení oproti předcházející vládě Štrougalově. Během jejího vládnutí represe ztrácely dech, i proto se čím dál více lidí - Břetislav Rychlík ostatně byl mezi nimi - osmělovalo projevovat aspoň náznaky odporu," píše Patočka ve svém vyjádření.

Nečasova vláda a její hříchy

Na rozdíl od vlády Adamcovy, Nečasova vláda stát podle Patočky v řadě ohledů systematicky rozkrádala. "Více než polovina jejích členů ji opustila kvůli korupci či nezamaskovatelné neschopnosti. Její úhrnná nekompetence byla taková, že navzdory rétorice odpovědného hospodaření nedokázala vyčerpat až dvě stovky miliard z evropských fondů," tvrdí novinář.

A ve výčtu hříchů Nečasova kabinetu pokračuje. "Politickou kulturu zpustošila do takové míry, že nejpopulárnějším politikem v zemi s tak skvělými demokratickými tradicemi je dnes nahnědlý populista. Nečasova vláda nadto hrubě zvýšila sociální tíseň nejzranitelnějších lidí," vyjmenovává Patočka.

Ačkoli si to prý polistopadová pravicová elita málokdy připouští, sociální práva nejsou o nic méně podstatnými lidskými právy nežli práva občanská či politická, uzavírá Jakub Patočka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…