Komunistka Semelová by jako primátorka 17. listopad 1989 neslavila. Není prý důvod

07.10.2014 18:35

O tom, u příležitosti jakých významných dní by pokládala květiny a u jakých ne, ale i o plánech na bezplatnou MHD v Praze diskutovala lídryně pražské kandidátky KSČM, poslankyně Marta Semelová v pořadu internetové televize DVtv s moderátorem Martinem Veselovským.

Komunistka Semelová by jako primátorka 17. listopad 1989 neslavila. Není prý důvod
Foto: red
Popisek: Marta Semelová (KSČM)

V úvodu rozhovoru se jedničky pražské kandidátky KSČM Marty Semelové moderátor Martin Veselovský zeptal, zda by jako primátorka hlavního města šla 17. listopadu položit květiny na Národní třídu. „Šla bych položit květiny k Opletalovi. Jako každý rok,“ zněla odpověď komunistické poslankyně. Na otázku, zda by tak oslavila 17. listopad 1989, odvětila, že ne, protože naděje, které lidé vkládali do vývoje po roce 1989, jsou dost zklamáním. „Jsou tady bezdomovci, jsou tady lidi pod hranicí chudoby, tak si myslím, že oslavovat není co,“ uvedla.

Po únoru 1948 mnoho lidí nastoupilo cestu k důstojnému životu

Nicméně na otázku, zda by jako primátorka Prahy slavila 25. únor 1948, odvětila, že ne. Ale toto historické datum nevidí nijak negativně: „Myslím, že 25. únor 1948 je velmi významné datum v našich dějinách a že hodně změnilo. Mnoho lidí nastoupilo cestu k důstojnému životu. Nakonec i vývoj HDP se zvednul,“ konstatovala.

Uctila by památku Gottwalda i jako primátorka? Zatím to neřeší

Veselovského také zajímalo, zda by Semelová v roli pražské primátorky přišla 14. března k hrobu Klementa Gottwalda uctít jeho památku a případně zpívat internacionálu. Politička ani na opakovaný dotaz konkrétně neodpověděla s tím, že tento problém nyní „neřeší“.

Po zavedení bezplatné MHD v Praze by převážila pozitiva nad negativy

V závěru pořadu se Veselovský zaměřil na některé body volebního programu pražských komunistů. Například prosazují bezplatnou MHD. Po jejím zavedení by podle Semelové na tržbách dopravní podnik přišel o 4,5 miliardy korun.

Přiznala, že změna by neměla nastat ze dne na den. „Chceme otevřít diskusi s odborníky, s městskými částmi, s občanskými iniciativami, jaká negativa a jaká pozitiva by takový krok přinesl. Podle nás by pozitiva převažovala,“ uvedla s tím, že ve světě, kde byla bezplatná MHD zavedena, se snížila automobilová doprava o 15%. Úspory by prý přineslo také zrušení tisku jízdenek a zrušení Opencard.

Kde by se ale výpadek příjmů z prodeje jízdenek a předplatného nahradil? Semelová zmínila to, že u předražených veřejných zakázek utíkají desítky miliard korun. A také to, že se plánuje zavedení turniketů, což by stálo 3,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…