Komunistka se ptá: Co bude s dětmi, když táta ztratí práci?

16.09.2013 10:17

K volání po tom, aby vlastníci OKD část ze svých minulých zisků vrátili zpět do firmy, která se nyní ocitla v potížích, se přidala severomoravská politička KSČM Kateřina Konečná. Vedení OKD kritizuje za to, že v dobách vysokých zisků nevytvořilo pro případy, jako je ten současný, rezervní fond.

Komunistka se ptá: Co bude s dětmi, když táta ztratí práci?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

„Hornický plat je většinou jediným příjmem v rodině. Co bude s dětmi, když táta ztratí práci?“ ptá se sugestivně levicová politička.

„Jde o hodně. Média nejčastěji kalkulují se 3500 propuštěnými v případě uzavření dolu Paskov. Pokud by se ale situace nezvládla a zkrachovala by OKD, na dlažbě by mohlo skončit až 71 tisíc lidí!,“ varuje Konečná. Připouští, že za krizi uhlobaron Zdeněk Bakala a další manažeři nemohou, protože krize je celosvětová.

„Avšak v době, kdy kynula jejich konta miliardami díky lidem, těžce pracujícím v jejich společnostech, nemysleli na to, že může být hůře. Pozapomněli alespoň z části svých královských zisků vytvořit rezervní fond.“ Vinu Konečná vidí i na předchozích, většinou pravicových vládách, které se „o stále napjatější situaci v průmyslovém srdci země nezajímaly".

„Jaký zájem o jejich situaci má pravice, bylo zřejmé na poslední schůzi. Na ní KSČM prosadila, aby se napětím na Ostravsku účinně zabývala vláda. Musela to však protlačit přes neochotu většiny pravicových zákonodárců. I když jejich zájem by byl vlastně pokrytecký. Situaci totiž mohli řešit už dávno z vládních pozic,“ podotkla Konečná.

Vinu na současné situaci v moravskoslezském regionu má však podle Konečné i vláda ČSSD, která privatizaci OKD umožnila.

Ke zlepšení situace mohou přispět nekompromisní zákony. „Je jasné, že nadějí pro severomoravské pracující jsou říjnové volby do Poslanecké sněmovny,“ dodává Konečná, která kandiduje za KSČM na 4. místě kandidátky v Moravskoslezském kraji.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…