Kalousek: Jsem vystavován teroru, protože říkám holou pravdu. Zeman a Babiš? Na člověku si smlsne kdejaká havěť a jeleni se pasou

15.12.2014 8:26

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš lže o státním rozpočtu, a poněvadž ovládá média, novináři si netroufnou říct pravdu, a tak raději střílejí do prezidenta Miloše Zemana. Babiš si tak v klidu upevňuje svoje pozice a maká na tom, aby ovládl stát. Tak to vidí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který v sobě každé ráno hledá odvahu říkat pravdu.

Kalousek: Jsem vystavován teroru, protože říkám holou pravdu. Zeman a Babiš? Na člověku si smlsne kdejaká havěť a jeleni se pasou
Foto: Jakub Sobek
Popisek: Miroslav Kalousek u obrazu Kunda z Lán s jeho autorem Karlem Švugerem

Miroslav Kalousek z pozice exministra financí hovoří o tom, že současný šéf státní kasy Andrej Babiš lže o státním rozpočtu. Ten podle Kalouska zhoršuje stav veřejných financí, což je údajně fakt, který přiznává sama vláda v přiložené dokumentaci. Když ale místopředseda TOP 09 se zmíněnou skutečností konfrontoval Andreje Babiše, narazil. „Jeho nezajímají fakta. On se prostě rozhodne tvrdit, že bílá zeď je černá, a je to. Horší ale je, že to nezajímá ani žádné noviny. Kdybych se takhle choval já jako ministr financí, tak by mě novináři rozvěsili po kusech na stromy,“ posteskl si v rozhovoru pro časopis Týden, který s ním vedl několikanásobý šéfredaktor, výrazný politický komentátor a nejnověji zakladatel sdružení Free Czech Media Pavel Šafr.

Kalousek tvrdí, že se snaží všude zveřejnit, co se děje. Leč marně. Nikdo se prý už nenamáhá zjistit, jak je to doopravdy – média přestala plnit kontrolní funkci. „Média uvedou, že Babiš říká „A“ a Kalousek říká „B“ a zítra bude oblačno a večer asi zaprší. Tím to končí,“ konstatuje místopředseda TOP 09.

Vysvětlení Kalousek nachází v tom, že významná část médií patří Andreji Babišovi, a tak se nemohou chovat svobodně. A zbytek médií, který místopředseda vlády nevlastní, lze prý ovládat skrze reklamu a dohodou s jinými vlastníky. „Dneska vláda může třeba říkat, že tři je více než pět. A nikdo ji ve veřejném prostoru nevolá k odpovědnosti. Proto je namístě říci, že se dnes bojíme o demokracii,“ bije Kalousek na poplach.

Náhradní bílý pejsek a kličkující zajíc

Náhradním terčem za šéfa hnutí ANO se podle exministra financí stal u novinářů prezident Miloš Zeman. „On je svými estrádami takovým náhradním bílým pejskem k odvrácení pozornosti. Suchý se Šlitrem měli v jedné hře moc hezkou větu: „A zatímco si na člověku smlsne kdejaká havěť, tak jeleni se klidně pasou.“ Takhle podobně se dnes novináři klidně vyžívají v počítání sprostých slov,“ myslí si Kalousek s tím, že pozornost veřejnosti je namířena jinam, což dává prostor Andreji Babišovi, aby si v klidu upevňoval svoje pozice a makal na přetvoření demokratického zřízení v autokratické.

Premiér Bohuslav Sobotka se podle Miroslava Kalouska také v poslední době moc nepřevedl. Místopředseda TOP 09 kritizuje předsedu vlády zejména za jeho přístup k zahraniční politice státu. „Premiér stále kličkuje jako zajíc. Tu před veřejností, tu před prezidentem a tu před Andrejem Babišem. Všimněte si, že ANO nemá žádnou zahraniční politiku, ale když pan Babiš něco prohlásí, tak je to zásadně na straně Ruska a zásadně proti Ukrajině. Premiér se neumí před ně postavit a jasně říci, co je jeho koncepce zahraniční politiky,“ uvádí Kalousek s tím, že za devalvací české zahraniční politiky stojí snaha Bohuslava Sobotky být ještě zítra premiérem.

Lepší než shořet na hranici

Sám Kalousek se prý snaží každé ráno najít v sobě odvahu říkat pravdu. „Že ta pravda někoho irituje a že jsem za to dnes a denně vystavován elektronickému teroru a nelichotivým článkům v novinách, to je prostě daň za holou pravdu. Pořád jsem na tom docela dobře. Rozhodně daleko lépe než lidi, které za tu pravdu upálili,“ dodává s nadsázkou místopředseda TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…