Končí lhůta k registraci kandidátních listin pro komunální volby

18.08.2018 6:01

Lidé by se mohli nejpozději dnes z úředních desek svých radnic dozvědět, kdo usiluje o jejich hlasy v říjnových volbách do obecních zastupitelstev. Dneškem končí lhůta k registraci kandidátních listin pro komunální volby, píše ČTK.

Končí lhůta k registraci kandidátních listin pro komunální volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Řada obecních úřadů včetně radnic v hlavním městě ovšem stihla tento akt provést už v pátek.

Rozhodnutí o registraci musí být podle zákona o obecních volbách vyvěšeno na úřední desce obce i s jeho zdůvodněním. Neúspěšní žadatelé se budou moci obrátit na soud.

V komunálních volbách se bude rozdělovat zhruba 62.300 mandátů. Počet zájemců o tato místa se v uplynulých letech zvyšoval pravidelně. Při minulých volbách před čtyřmi lety to bylo zatím rekordních zhruba 234.000 uchazečů o místa v zastupitelstvech obcí, městských částí a obvodů.

V obecních volbách bude obhajovat celkové vítězství vládní hnutí ANO, které se podle průzkumů těší stabilně nejvyšší voličské podpoře. Před čtyřmi lety vyhrálo ve většině krajských měst včetně Prahy. Celkově získalo 14,6 procenta hlasů, druhá ČSSD 12,7 procenta a třetí ODS devět procent hlasů.

Kvůli kandidatuře převážně ve větších městech obsadilo ANO jen 1600 křesel; úspěšnější byla díky zastoupení v menších městech a obcích KDU-ČSL se 3800 zastupiteli poměrně těsně před ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…