Končí možnost opravovat přihlášky ke krajským a senátním volbám

23.08.2012 6:30

Poslední hodiny dnes zbývají kandidátům na senátory a krajské zastupitele k tomu, aby odstranili případné nesrovnalosti na volebních přihláškách. Registrační úřady budou moci uznat jen takové kandidátní listiny, které odpovídají zákonem stanoveným podmínkám.

Končí možnost opravovat přihlášky ke krajským a senátním volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu Parlamentu České republiky

Bezchybné kandidátky pro krajské volby do soboty zaregistrují krajské úřady. V opačném případě mohou odmítnout buď celou kandidátku, nebo z ní vyškrtnout jen některé nominované. O přihláškách uchazečů o křeslo senátora rozhodnou nejpozději v pátek radnice v sídlech senátních obvodů. O připuštění stran a jejich kandidátů k volbám by úřady mohly rozhodnout už dnes.

Krajské volby se uskuteční společně s prvním kolem senátních voleb 12. a 13. října, druhé kolo obměňování třetiny horní komory pak o týden později.

Do senátních voleb se letos přihlásilo téměř 250 kandidátů, více než v předchozích letech. Největší výběr při pravidelné obměně třetiny míst v horní komoře měli lidé před dvěma lety, kdy bylo k volbám připuštěno 227 adeptů. Podobně o místa krajských zastupitelů usiluje sedm desítek seskupení. Do minulých voleb v roce 2004 své kandidáty přihlásilo šest desítek stran, hnutí a jejich koalic. Tehdy i letos ale některá uskupení kandidovala pouze v jednom regionu.

Největší výběr by měli mít letos lidé v Jihomoravském kraji, kde o obsazení zastupitelstva usiluje 23 uskupení. Naopak v Karlovarském a také v Plzeňském kraji se budou muset voliči spokojit maximálně s adepty 16 seskupení.

V případě senátních voleb by si voliči z Prahy 2 mohli vybírat ze 13 kandidátů. Naopak na Třebíčsku nebo Prostějovsku, kde mandát obhajuje Božena Sekaninová (ČSSD) proti herci Ladislavu Županičovi (za ODS), se přihlásilo jen pět kandidátů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…