Končí možnost přihlásit se letos do krajských a senátních voleb

02.08.2016 6:21

Možnost přihlásit se do letošních krajských a senátních voleb dnes odpoledne skončí. Kandidáty na regionální zastupitele budou moci strany navrhnout do 16:00. Ve stejné lhůtě skončí na třetině území republiky také možnost nominace na senátory. Volby se uskuteční 7. a 8. října.

Končí možnost přihlásit se letos do krajských a senátních voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

V uplynulých letech se počet kandidujících seskupení i zájemců o Senát vždy zvyšoval. Do minulých krajských volbách v roce 2012 se přihlásilo 75 stran a hnutí, které předložily celkem 250 kandidátních listin. Lidé si pak podle příslušnosti ke kraji mohli vybírat ze 16 až 23 kandidátek.

V případě pravidelné obměny třetiny senátorů, která se koná každé dva roky, byla rostoucí tendence také zřetelná. V roce 2010 o místa v Senátu ve 27 obvodech, kde se bude volit i letos, bojovalo 227 kandidátů. O dva roky později to bylo 233 adeptů a předloni 244 uchazečů o senátorské křeslo.

Očekává se, že krajské i senátní volby budou především soubojem nejsilnějších uskupení, tedy ČSSD a vládního hnutí ANO. Pro něj budou krajské volby premiérové. ČSSD bude v krajských volbách obhajovat vítězství v devíti regionech. V Ústeckém a Karlovarském kraji dostala před čtyřmi lety nejvíc mandátů KSČM. ODS dokázala zvítězit v Plzeňském kraji. V Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …