Končící americký velvyslanec: USA nikdy neuznají ruskou agresi a připojení Krymu

03.07.2014 19:40

Norman Eisen v září odejde z pozice velvyslance USA v Česku. Praha mu prý učarovala a je rád, že vztahy USA a Česka jsou na tak dobré úrovni. A to i navzdory tomu, že se mu jako velvyslanci nepodařilo výrazněji uspět v tendru dostavby jaderné elektrárny Temelín. Nakonec se rozpovídal i o Ukrajině.

Končící americký velvyslanec: USA nikdy neuznají ruskou agresi a připojení Krymu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Americký velvyslanec Norman Eisen

Velvyslanec USA v Česku Norman Eisen usedl do křesla hosta čtvrtečního Interview ČT24. Podle informací Hospodářských novin ale už velvyslancem dlouho nezůstane, v dohledné době se prý hodlá vrátit za rodinou do Washingtonu. V úvodu pořadu vychvaloval českou kulturu. Připomněl také, že jeho maminka pocházela ze Slovenska a před emigrací do Spojených států před komunisty žila v Karlových Varech.

Obchod mezi USA a Českem nabízí obrovské možnosti

„Nemohu snad najít ani žádné chyby, o kterých bych chtěl hovořit. Je to opravdu jedno z nejúžasnějších měst na světě. Synagogy jsou úžasně zachované, máte tu krásné renesanční budovy, Pražský hrad, barokní stavby, ale i Tančící dům z dvacátého století,“ podotkl Eisen.

V době působení Eisena ve funkci výrazně vzrostl obchod mezi Českem a USA a vztahy se prý mohou ještě dál zlepšovat. „Je to čtyřnásobně lepší situace ve srovnání s dalšími zeměmi EU. A myslím, že jsou i zajímavé pracovní příležitosti pro české podnikatele v USA,“ popsal situaci velvyslanec. Jako velvyslanec se prý snažil být otevřený a vstřícný a doufá, že se mu to dařilo.

Sledoval i vývoj na politické scéně a změny v obecné rovině považuje za zdravé. Připomněl, že heslo „změny“ nesl na štítu v předvolební kampani i prezident Obama. Pochválil i spolupráci Česka v NATO a dalších oblastí spolupráce. „Je sice pravda, že některé věci by mohly fungovat lépe, ale přátelé musí stavět na kladných zkušenostech. Nejen jako diplomat mohu říci, že vztahy mezi USA a Českou republikou jsou skvělé, nemění se ani s novým prezidentem, ani s novou vládou,“ podotkl Eisen.

Eisenův nástupce, Temelín a Ukrajina

Eisenovým nástupcem ve funkci má být Obamův někdejší spolužák Andrew Shapiro, pokud projde „grilováním“ na americké politické scéně. I on má české kořeny. Jeho maminka se narodila nedaleko dnešní americké ambasády v Praze. Eisen se vrátí do Washingtonu druhého září a udělá snídani rodině. Díky jeho diplomatické misi totiž již žijí dva roky odděleně.

Následně také odpovídal na otázku dostavby jaderné elektrárny Temelín. „Musím říct, že ten tendr byl pozastaven, ale Spojené státy rozhodně nepřestaly spolupracovat s Českou republikou v nukleární oblasti. Já věřím, že ten tendr bude pokračovat a až se tak stane, tak věřím, že Spojené státy uspějí,“ podotkl velvyslanec. Následně vyjádřil pochopení pro krok Česka ve věci Temelína, ale obratem dodal, že jaderná energetika je pro Česko dobrou cestou.

V závěru pořadu došlo i na otázku ukrajinské krize. „USA nikdy neuznají ruskou agresi a připojení Krymu,“ zdůraznil Eisen. Zároveň ale tvrdí, že stále existuje cesta k poklidnému řešení situace a to ve chvíli, kdy Rusko sezná, že by se chtělo stát součástí týmu řešící tuto otázku a ne součástí problému, který je třeba řešit.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…