Končím, Angelo. Škodíš. Velká rána pro Merkelovou

16.01.2017 11:14

Erika Steinbachová se stala členkou německé CDU v roce 1974 a od roku 1990 je také poslankyní v Bundestagu. Přesto se nyní rozhodla stranu opustit. Důvodem není zdravotní stav či snad vysoký věk, ale nesouhlas se směřováním CDU pod vedením Angely Merkelové.

Končím, Angelo. Škodíš. Velká rána pro Merkelovou
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Třiasedmdesátiletá Steinbachová nepatří mezi „obyčejné“ řadové členy strany a v rámci CDU si za více než čtyřicet let svého působení vybudovala velmi slušnou pozici. Rodačka z polského města Rumia v posledních měsících nijak neskrývala, že nesouhlasí s tím, co se ve straně děje. Terčem její kritiky byla především samotná šéfka strany a kancléřka Angela Merkelová a její přistěhovalecká politika „otevřených dveří“.

Jak Steinbachová napsala ve svém rozlučkovém textu, o svém odchodu z CDU uvažovala již delší dobu. „A konečně na začátku letošního roku jsem si položila dvě zásadní otázky. Chceš být dál členem CDU? Volila bys dnes CDU? Jelikož jsem si musela odpovědět na obě otázky záporně, jediným důsledkem může být odchod ze strany, což pro mě vzhledem k více než čtyřicetiletému členství bude bolestivé.“

Steinbachová se v klíčové pasáži svého obsáhlého textu vrací do minulých let a komentuje události, které podle ní přispěly k jejímu aktuálnímu rozhodnutí. „V roce 2010 vláda pod taktovkou kancléřky Merkelové schválila pakt o stabilitě, prostřednictvím kterého se zavázala k děsuplným finančním závazkům a odpovědnosti za více než 700 miliard eur. V březnu 2011 zase vláda svévolně odstoupila od jaderné energie,“ jmenuje Steinbachová dva z důvodů.

Anketa

RRTV kritizuje Českou televizi za nevyváženost. Co s tím?

hlasovalo: 9695 lidí

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

Ovšem jako zásadní důvod pro svůj odchod z CDU jmenuje Steinbachová rozhodnutí kancléřky Merkelové z podzimu 2015 otevřít hranice více než milionu uprchlíků. „Merkelová svým rozhodnutím svévolně porušila dublinské úmluvy a vystavila tak zemi přetěžké zkoušce. Kdyby nebylo obětavosti bezpočtu dobrovolníků, naše země by se propadla do naprostého chaosu,“ vyčítá Merkelové její stranická kolegyně.

„Úřady nebyly na masovou migraci připraveny. Do dnešního dne stále nevíme, co za osoby k nám vlastně přišly. Ačkoli mají migranti smartphony, cestovní pasy a další identifikační doklady ztratili. Více než rok po příchodu do Německa mnoho z nich doposud žije v provizorních podmínkách školních tělocvičen a podobných prostor. Jak se navíc nyní ukazuje, v rámci azylového řízení docházelo k četným podvodům. Nalezeno bylo více než 2000 falešných pasů.“

„Přesto byli tito lidé rozděleni do spolkových zemí a nebyli potrestáni. Přitom v těchto případech hovoří naše zákony jasnou řečí a za padělání pasů hrozí až pět let vězení. Obecně se od roku 2015 také zvýšila kriminalita a úspěšnost integrace takového počtu cizinců z naprosto odlišných kultur je ve hvězdách. Z finančního pohledu se zatím počítá s náklady ve výši dvaceti miliard eur ročně po delší dobu,“ píše Steinbach.

V závěru svého textu Steinbachová kritizuje přímo Merkelovou. „U žádného z jejích předchůdců v čele strany jsem se nesetkala s takovou lhostejností vůči názorům a postojům vlastní členské základny. Musím konstatovat, že Merkelová svými rozhodnutími, ke kterým neměla mandát, uškodila celé zemi v masivním měřítku. A to ještě nyní ani nelze přesně odhadnout, jaké hospodářské a kulturní škody kroky Merkelové budou ve skutečnosti mít.“

„Jsem stále více přesvědčena, že ani další rozhodnutí kancléřky Merkelové nebudou v dlouhodobém horizontu ku prospěchu Německa a jeho stávajícího právního řádu. Právě z tohoto důvodu jsem nucena ke své nesmírné lítosti po více než čtyřiceti letech ukončit své členství v CDU. Toto už není moje strana!“ uzavírá Steinbachová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…