Konec Lipovské a Xavera v Radě ČT? Pekarová má plán

18.11.2020 20:20

„Česká televize opět bojuje o svou nezávislost,“ bije na poplach předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a po odvolání dozorčí komise Rady ČT varuje, že nesmíme připustit, „abychom se vydali maďarskou a polskou cestou“. Připojila též slova o možném odvolání radních ČT. Novinář Michal Klíma píše v souvislosti s děním okolo Rady ČT o „zákulisních praktikách“. Situaci se chystá řešit ve čtvrtek sněmovní volební výbor a téma mají prodiskutovat i senátoři.

Konec Lipovské a Xavera v Radě ČT? Pekarová má plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí
V úterý se na výročí 17. listopadu vypravili na Kavčí hory příznivci Milionu chvilek pro demokracii, aby podpořili akci iniciativ „Vraťte nám stát!“ a „Svobodu médiím!“, která měla ukázat „obranu nezávislosti ČT a veřejnoprávních médií“.

Celá akce před budovou České televize pak namísto tradičních spacích pytlů, které se již osvědčily na přelomu let 2000 a 2001, tentokrát proběhla kvůli covidu-19 v pohodlí automobilů. Přítomným se nelíbí lidé, kteří Radu ČT tvoří. Ti jsou podle nich „nevraživí“ vůči veřejnoprávním médiím. Odvolání dozorčí komise pak považují za „poslední varovnou ukázku“, že se radní mají snažit ovlivňovat vysílání.

Předseda Milionu chvilek Benjamin Roll burcoval, že je třeba bránit Českou televizi ještě více. „Zvyšuje se tlak na ČT a bude hůř. Příští rok nás čeká další volba do Rady ČT a současná většina v Poslanecké sněmovně už ukázala, jak umí vybírat. Milion chvilek pro demokracii a další iniciativy tu budou celou dobu bránit nezávislost veřejnoprávních médií. Prosím, buďte u toho s námi,“ vzkázal k projíždějícím automobilům.

Předsedkyně TOP 09 má za to, že Česká televize „opět bojuje o svou nezávislost“. „Do Rady ČT jsme vždy prosazovali kandidáty, kteří mají pro tuto funkci profesní a morální předpoklady. Zvoleni vládní většinou, opřenou i o SPD a Trikolóru, byli ti, kteří se netají svou nevraživostí vůči médiím veřejné služby. Výsledkem je, že ČT opět bojuje o svou nezávislost,“ napsala na svém twitterovém profilu.

Podle ní „nesmíme dopustit, abychom se vydali maďarskou a polskou cestou“. Dává proto jasné varování: „Pokud se proto ukáže, že odvolání dozorčí komise Rady ČT bylo v rozporu se zákonem, vyvolali bychom v Poslanecké sněmovně hlasování o odvolání těch členů rady, kteří jej porušili.“

Pětičlennou dozorčí komisi čili poradní orgán, který se vyjadřuje zpravidla ke všem důležitým ekonomickým otázkám, odvolala Rada České televize na svém středečním zasedání. Důvodem jsou vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Pro návrh hlasovalo deset z třinácti přítomných radních. Její odvolání navrhla Hana Lipovská.

Radní práci komise kritizovali dlouhodobě. Na srpnovém jednání se radní Kratochvíl v rozčílení ptal předsedy komise, zda si z něj dělá šoufky. Stalo se tak poté, co komise označila mnohamilionové výběrové řízení na nový provozní systém (výměnu systému SAP za systém Helios) jako bezvadné, načež po dotazech radních předseda připustil, že ani nekontrolovali požadovanou dokumentaci.

Radní Kratochvíl také opakovaně vyjadřoval pochybnosti, zda komise působí v zájmu svého zřizovatele, tedy rady, nebo někoho jiného.

Radou České televize dnes otřásla rezignace jejího předsedy. K 20. listopadu se rozhodl odstoupit z funkce její předseda René Kühn. Důvodem má být právě minulé jednání rady, kdy měl na odvolání dozorčí komise jiný názor. Rezignovat se rozhodl i místopředseda rady Jaroslav Dědič.

Kühn byl v Radě ČT devět let a předsedou byl od letošního června. Na dnešním jednání uvedl, že jako předseda cítí slabý mandát. „V okamžiku, kdy se postoje předsedy různí od většiny rady, nemůže prezentovat její názor,“ uvedl Kühn. Dodal, že rada zcela jistě rychle najde nového předsedu a on zůstává řadovým aktivním radním.

Rada dnes na mimořádném zasedání kromě personálních změn řešila i směnu pozemků a zřízení služebnosti pod ostravským studiem s majitelem Simonem Pelikánem schválila. Směně bude předcházet koupě pozemku na základě předkupního práva. Pokud by televize pozemek nekoupila a následně nesměnila, hrozilo jí v budoucnu, že by nový vlastník užívání nebo koupi parcely potřebné pro provoz studia zdražil.

„Předseda Rady ČT Kühn a místopředseda Dědič nevěděli předem, že se někteří členové rady před minulým zasedáním rady dohodli, že odvolají dozorčí komisi. Dnes oba na mimořádném zasedání rady rezignovali na své pozice. Vývoj v Radě ČT tak dále eskaluje,“ okomentoval dnešní dění v orgánu novinář Michal Klíma.

Zkušený žurnalista pak poslední dění okolo ČT okomentoval s tím, že šlo o „amatérismus“. „Kdo všechno je v Radě ČT iniciátorem zákulisních praktik, nevím, ale ti, kdo stojí v pozadí, je nepochválí. Podařilo se jim připoutat k dění v radě mimořádnou pozornost veřejnosti. A ještě upozornili na svůj amatérismus a nekompetenci,“ hodnotí.

Situací v radě se bude ve čtvrtek zabývat sněmovní volební výbor i Senát. To na sociální síti už naznačil i například senátor Jiří Drahoš. „Po protiprávním odvolání dozorčí komise dnes rezignovali předseda i místopředseda Rady ČT. Situace kolem České televize se stává velmi kritickou a my se jí v Senátu budeme zítra (ve čtvrtek) na plénu se vší vážností zabývat,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…